Na hlavný obsah

Voľby 2023: Výsledky volieb by mohli byť známe rýchlejšie ako v minulosti, informoval o tom Štatistický úrad SR

Výsledky volieb sa spracujú výhradne elektronicky.

Voľby 2023: Výsledky volieb by mohli byť známe rýchlejšie ako v minulosti, informoval o tom Štatistický úrad SR
O sumarizáciu výsledkov volieb sa bude starať Štatistický úrad SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer, František Iván, koláž RTVS

Všetky zápisnice z volieb do Národnej rady SR 2023 budú vytvorené a spracované elektronicky. Na štvrtkovej (28. 9.) tlačovej besede to povedal predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko. Podľa neho pôjde konkrétne o viac ako šesťtisíc okrskových a okresných zápisníc.

Výsledky parlamentných volieb sa spracujú výhradne elektronicky. Predtým sa podľa Peťka tento postup použil pri minuloročných spojených komunálnych a krajských voľbách a pri tohtoročnom referende o predčasných voľbách.

Pozrite si celý záznam tlačovej konferencie Štatistického úradu SR:

„Chcel by som zdôrazniť, že nepôjde o elektronické hlasovanie,“ pripomenul Peťko s tým, že ide o sumarizáciu výsledkov volieb. Na ňu sa využije Integrovaný volebný informačný systém (IVIS). „Vďaka elektronizácii je sumarizácia výsledkov efektívnejšia, spoľahlivejšia, rýchlejšia a taktiež pomáha predchádzať potenciálnym chybám,“ skonštatoval Peťko.

Štatistici podľa svojho šéfa v súvislosti so spracovávaním výsledkov volieb vyškolili viac ako 700 svojich zamestnancov. Tí budú počas volebnej noci pôsobiť v 51 odborných sumarizačných útvaroch.

„Súčasne sme vyškolili aj tisícky členov volebných komisií, ako aj zástupcov miest a obcí,“ uviedol Peťko. Úrad podľa neho zároveň preveril spoľahlivosť svojej techniky v rámci troch skúšok. „Posledná sa uskutočnila začiatkom tohto týždňa,“ povedal.

Verejnosť môže sledovať priebežné výsledky volieb na stránke www.volbysr.sk

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko