Na hlavný obsah

Zelenskyj prirovnal Putina k Hitlerovi, tvrdí, že si ho vychovali Rusi

Varoval tiež pred treťou svetovou vojnou.

Zelenskyj prirovnal Putina k Hitlerovi, tvrdí, že si ho vychovali Rusi
Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/Jana Birošová a SITA/AP/koláž RTVS

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americkú televíziu CBS prirovnal šéfa Kremľa Vladimira Putina k nacistickému diktátorovi Adolfovi Hitlerovi. Varoval tiež pred treťou svetovou vojnou.

„Ak Ukrajina padne, Putin určite postúpi ďalej,“ povedal Zelenskyj o dôsledkoch toho, ak spojenci Kyjeva na čele so Spojenými štátmi prestanú podporovať ukrajinskú armádu. „Čo urobia Spojené štáty, ak sa Putin dostane k pobaltským štátom, ak sa dostane k poľským hraniciam? Čo sa potom stane? Tretia svetová vojna?“ pýtal sa Zelenskyj.

Ukrajinský prezident povedal, že je na svete, aby sa rozhodol, či chce zastaviť Putina, alebo či chce začiatok svetového konfliktu. „Putina nemôžeme zmeniť. Ruská spoločnosť stratila rešpekt sveta. Zvolili si ho, zvolili si ho znova a vychovali druhého Hitlera,“ povedal Zelenskyj. „Nemôžeme vrátiť čas, ale môžeme to zastaviť,“ dodal.

Zelenskyj tiež ubezpečil, že ukrajinská armáda nepoužíva zbrane dodané spojencami na útok na ruské územie. Rusku odkázal, že ak jeho armáda zaútočí raketami na Ukrajinu, napadnutá krajina má morálne právo odpovedať. „Odpovieme a povieme im: Vaše nebo nie je tak dobre chránené, ako si myslíte,“ povedal. Na otázku, či sa útoky dronov, ktoré Rusko v poslednom čase zažíva, dejú na jeho príkaz, Zelenskyj odpovedal, že nie.

Ukrajinský prezident v USA

Zelenskyj bude tento týždeň v Spojených štátoch, kde vystúpi na Valnom zhromaždení OSN. Vo Washingtone sa stretne aj s prezidentom USA Joeom Bidenom. Ten ho v decembri minulého roka prijal v Bielom dome.

Spojené štáty sú krajinou, ktorá poskytuje Ukrajine najväčšiu podporu, pokiaľ ide o objem. Od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka poslali Američania bojujúcej krajine vojenskú, humanitárnu a finančnú pomoc v hodnote 76 miliárd dolárov, uvádza Kielsky inštitút pre svetové hospodárstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet