Na hlavný obsah

Berú nadčasy a menej využívajú práceneschopnosť: V Maďarsku sa oplatí zamestnávať Filipíncov, píše portál Index

O téme sa v Maďarsku dlhodobo diskutuje.

Berú nadčasy a menej využívajú práceneschopnosť: V Maďarsku sa oplatí zamestnávať Filipíncov, píše portál Index
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Dlho diskutovanou témou v maďarských médiách je zamestnávanie zahraničnej, v prevažnej miere ázijskej pracovnej sily. Utorkový (31. 10.) rozsiahly článok portálu Index rozobral aj výhody zamestnávania najmä Filipíncov.

Až prekvapujúce sú argumenty v prospech zamestnávania pracovnej sily z Filipín, napísal Index. Uviedol aj podrobnosti. Napríklad Filipínci bez problémov berú nadčasy a menej využívajú práceneschopnosť, pričom efektívnym náborom a integráciou sa dajú zdolať aj jazykové bariéry. Hlavné je, že maďarská ekonomika potrebuje zahraničné pracovné sily.

Odborníci pripomínajú, že táto cesta pre podniky býva väčšinou plánom B. V prvom rade totiž majú záujem zamestnať domáce pracovné sily, nakoniec im to prikazuje aj nedávno novelizovaný zákon.

Legislatíva kladie mimoriadny dôraz na to, že zahraničných pracovníkov možno zamestnať výlučne vtedy, ak daný podnik vyčerpal všetky možnosti náboru medzi domácimi ľuďmi. Inak spomínaný novelizovaný zákon skracuje aj dobu pracovného povolenia pre zahraničnú pracovnú silu. Pôvodne to bolo 2+1+1 rok, teraz to skrátili na 2+1 rok.

Hoci nový zákon skracuje dobu vybavovania takýchto žiadostí na dva až tri mesiace, rozširuje sa informácia, že fluktuácia pracovníkov z Ázie je veľká. Neraz vraj po získaní pracovného povolenia v Maďarsku odchádzajú ďalej na západ, avšak to nie je pravda. V tomto segmente je fluktuácia jedno až trojpercentná, dodal portál Index.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika