Na hlavný obsah

Colníci zaistili tisíce falošných parfumov, ich hodnota prevyšuje 1,5 milióna

Falzifikát od originálu je niekedy ťažké rozoznať.

Colníci zaistili tisíce falošných parfumov, ich hodnota prevyšuje 1,5 milióna
Falzifikáty parafumov. Foto: RTVS

Viac ako 17-tisíc falošných parfumov svetových značiek zaistili bratislavskí colníci. Ak majitelia ochranných známok originálov vyhrajú súdny spor so spoločnosťou, ktorej parfumy zhabali, všetky zlikvidujú. Finančná správa ich má zatiaľ v colných skladoch.

Na objekt v Bratislavskom kraji, kde nemenovaná firma uskladňovala viac ako 17-tisíc parfumov, upozornil colníkov ešte v lete Kriminálny úrad finančnej správy. „Kolegovia z Colného úradu Bratislava tovar zaistili, previezli ho sem do nášho skladu a oslovili držiteľov práv jednotlivých výrobkov,“ priblížil prezident finančnej správy Jíří Žežulka.

O falošných parfumoch viac zisťovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

„Colný úrad Bratislava kontaktoval oprávnené osoby v zmysle zákona a oprávnené osoby sa vyjadrili, že ide o falzifikáty,“ upresnila metodička colného dohľadu Henrieta Baková.

Colníci riešili vlani 490 prípadov, keď mali podozrenie na porušenie práv duševného vlastníctva. Škody vyčíslili na viac ako dva milióny eur.

„Aktuálna hodnota zaistených parfumov je cez 1,5 milióna. Tento prípad je svojím rozsahom historicky najväčším úspechom v oblasti práv duševného vlastníctva,“ povedal generálny riaditeľ colnej sekcie Róbert Nosian.

Žežulka tvrdí, že finančnej správe prioritne nejde iba o ochranu značky. „Je to aj o tom, že tovar nemusí spĺňať všetky bezpečnostné veci a prakticky sa môže stať, že je aj zdraviu škodlivý,“ dodal.

Podľa colníkov laik pravosť parfumu odhadne iba zriedka. Existujú ale znaky, ktoré falzifikát môžu prezradiť. „Nekvalitný tovar, nekvalitný obal, podozrivo nízka cena. To sú všetko hlavné identifikátory, že ide o porušovanie práv duševného vlastníctva,“ opísala Baková.

Niektorí zástupcovia originálnych značiek sa s firmou, ktorá podľa nich uskladňovala falošné parfumy, dostali do súdneho sporu. „My naozaj veríme v to, že majitelia ochranných známok budú úspešní,“ povedal Žežulka.

Spoločnosť, ktorej tovar zaistili, so zničením parfumov nesúhlasí a požaduje, aby im parfumy vrátili. O ďalších postupoch rozhodne súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko