Na hlavný obsah

Deti COVID-19 znášajú lepšie než dospelí: Vedci vysvetlili, prečo je to tak

Štúdie sa zúčastnili desiatky detí.

Deti COVID-19 znášajú lepšie než dospelí: Vedci vysvetlili, prečo je to tak
Testovanie žiačky základnej školy domácim antigénovým samotestom na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vedci sa pokúsili prísť na to, prečo je u malých detí menej pravdepodobné, že budú trpieť závažným priebehom COVID-19 ako u dospelých. Ako referuje web MedicalXpress, podľa štúdie publikovanej v časopise Cell sa ukázalo, že imunitná odpoveď detí sa odlišuje od reakcie zvyčajne pozorovanej u dospelých.

Na spomenutej štúdii sa zúčastnilo 81 detí vrátane dojčiat a malých detí. Dojčatá a malé deti infikované SARS-CoV-2 mali veľa protilátok na boj proti vírusu od začiatku ochorenia a dlhšie obdobie. Taktiež u detí pozorovali vysoká hladina prozápalových bielkovín v nose, ale nie v krvi, ako u dospelých.

Výskumníci študovali mnohé aspekty imunitnej odpovede dojčiat a dospelých na vírus pomocou systémovej imunológie. Ukázalo sa, že reakcia protilátok na SARS-CoV-2 u mladších detí sa líši od reakcie dospelých.

Zvyčajne sa protilátky u dospelých vytvárajú postupne počas niekoľkých týždňov a potom sa znižujú. Na rozdiel od toho deti okamžite produkovali vysoké hladiny protilátok a tieto hladiny zostali vysoké počas 300-dňového pozorovacieho obdobia.

Vedci tiež zistili, že krv dospelých s infekciou SARS-CoV-2 vykazovala vysoké hladiny prozápalových cytokínov. Ide o proteinové molekuly zapojených do zápalového procesu, ktoré sa spájajú s ťažkým priebehom COVID-19 a smrťou.

Tieto proteíny neboli prítomné v krvi dojčiat a detí. Veľa prozápalových cytokínov a antivírusový cytokín sa však našli v nosoch detí. Podľa vedcov by cytokíny mohli zničiť infekciu SARS-CoV-2 priamo v mieste vstupu vírusu do tela detí, čo potenciálne vysvetľuje mierny priebeh COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko