Na hlavný obsah

Dovolenky v krajinách blízko Izraela: Nie je dôvod rušiť zájazdy, hovorí prezident asociácie cestovných kancelárií

Jordánsko či Egypt patria medzi žiadané destinácie.

Dovolenky v krajinách blízko Izraela: Nie je dôvod rušiť zájazdy, hovorí prezident asociácie cestovných kancelárií
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slováci častejšie dovolenkujú v exotických krajinách, a to aj vďaka možnosti lietať zo Slovenska. Zisťovali sme, ako je to aktuálne s cestovaním do štátov v okolí Izraela.

Podľa cestovných kancelárií dovolenkári po letných požiaroch svoje cesty viac plánujú, aby sa v prípade nečakaných komplikácií dostali rýchlo a bezpečne domov. Slovenské letiská s nimi dorovnávajú spojené výpadky zimnými letmi do exotických krajín.

„Predpoveď na zimnú sezónu vyzerá dosť pozitívne. Celá tá exotika sa postupne presúva z Viedne do Bratislavy a sme za to radi,“ vyjadril sa generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Keketi. Od januára z Bratislavského letiska odletelo vyše jeden a pol milióna pasažierov. Vedenie letiska očakáva, že do konca roka by toto číslo mohlo narásť na takmer dva milióny.

Téme dovoleniek a bezpečnosti sa venovala v reportáži redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

Obľúbenými destináciami sú aj krajiny blízkeho východu. Kým všetky zájazdy do Izraela slovenské cestovky zrušili, Jordánsko a Egypt, patria medzi najžiadanejšie.

Plány vraj rušiť netreba

„Zatiaľ tam nie je dôvod na to, aby cestovné kancelárie zájazdy, ktoré sú plánované, napr. Jordánsko alebo podobne, rušili, pretože tieto nie sú nijakým spôsobom zatiaľ dotknuté,“ vyhlásil prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkes.

„Aktuálne vidíme, že je záujem o exotiku, ale aj o leto 2024, takže nevidíme žiadne zmeny v rámci správania dovolenkárov,“ zhodnotila Eleonóra Fedorová, riaditeľka CK Satur.

Podľa bezpečnostného analytika pri návšteve Jordánska či pamiatok v Libanone riziko nehrozí. Neodporúča však cestovať osamote.

„Libanon je momentálne, teda, povedzme, na sever od Bejrútu, relatívne bezpečnou krajinou v zmysle vojenských operácií. Otázka ale samozrejme je, že tam dochádza k postupnému, akoby radikalizovaniu rôznych skupín,“ vyjadril sa bezpečnostný analytik Radovan Bránik. „Vylúčiť individuálne incidenty sa nedá, ale opäť si nemyslím, že Jordánsko je krajina, ktorú by bolo nebezpečné v tejto chvíli navštíviť,“ doplnil.

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárii pripomenul, že aj slovenský turizmus trpí vojnou v susednej krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet