Na hlavný obsah

EP potvrdil nového komisára Hoekstru, Šefčovič bude mať novú pôsobnosť

Hlasovania boli tajné.

EP potvrdil nového komisára Hoekstru, Šefčovič bude mať novú pôsobnosť
Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Foto: Profimedia/PA Images

Európsky parlament vo štvrtok (5. 10.) schválil vymenovanie Holanďana Wopkeho Hoekstru za nového eurokomisára pre klímu a zároveň potvrdil rozšírenie pôsobnosti slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča, ktorý po novom bude mať na starosti tiež Zelenú dohodu.

Bývalý holandský minister a niekdajší zamestnanec ropnej spoločnosti Shell Hoekstra vo funkcii nahrádza Fransa Timmermansa, ktorý 22. augusta rezignoval a bude kandidovať v holandských parlamentných voľbách. Časť Timmermansovho portfólia preberá Šefčovič.

Za vymenovanie Hoekstru eurokomisárom pre klímu hlasovalo 279 europoslancov, 173 bolo proti a 33 sa zdržalo. Rozšírenie Šefčovičovho portfólia dalo zelenú 322 europoslancov, 158 bolo proti a 37 sa zdržalo. V oboch prípadoch bolo hlasovanie tajné.

Kresťanský demokrat Hoekstra bol šéfom holandskej diplomacie a vicepremiérom od roku 2022, predtým bol ministrom financií. Pred vstupom do politiky pracoval pre ropnú spoločnosť a poradenskú firmu. V pondelok počas trojhodinového zasadnutia výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie čelil otázkam o svojej pracovnej minulosti a angažovanosti v oblasti klímy.

„Fosílne palivá sa musia stať minulosťou. Čím skôr, tým lepšie,“ povedal Hoekstra. Poznamenal tiež, že „skutočnosť, že niektoré veľké ropné spoločnosti už dlho vedia o svojej úlohe v zmene klímy a snažia sa ignorovať dôkazy, považuje za skutočne neetickú“.

Myslí si, že nebude iba „dočasným komisárom“, hoci jeho mandát skončí spolu s terajšou komisiou na budúci rok. Hoekstra okrem iného sľúbil, že sa bude snažiť zabezpečiť, aby EÚ stanovila cieľ znížiť do roku 2040 emisie skleníkových plynov aspoň o 90 percent, a že bude na novembrovom klimatickom summite OSN COP28 presadzovať postupné ukončenie využívania všetkých fosílnych palív.

Vypočutie so Šefčovičom

V utorok (3. 10.) sa vo výbore konalo vypočutie so Šefčovičom, ktorý je podpredsedom Komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad a ktorý bol po Timmermansovej rezignácii poverený aj funkciou výkonného podpredsedu pre Zelenú dohodu pre Európu. Kým Hoekstra bude mať na starosti politiku EÚ v oblasti zmeny klímy, Šefčovič bude zodpovedať za koordináciu európskej zelenej politiky, napísala agentúra Reuters.

Pri vypočutí bola skúmaná aj Šefčovičova profesionálna minulosť. Slovenský politik bol v rokoch 1985-1990 študentom na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO). Ten za minulého režimu produkoval elitných komunistických diplomatov.

V minulosti zastával množstvo vedúcich funkcií na slovenskom ministerstve zahraničných vecí. V roku 2019 neúspešne kandidoval v priamych prezidentských voľbách na Slovensku s podporou strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica. Smer-SD vyhral na konci tohto septembra slovenské parlamentné voľby a sám Fico je radom svetových médií označovaný za proruského.

Hoekstru a Šefčoviča výbor pre životné prostredie podporil až po tom, čo odpovedali na dodatočné otázky po vypočutí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet