Na hlavný obsah

Európsky parlament schválil ďalšiu miliardovú pomoc Ukrajine

Európska komisia a členské štáty to teraz prerokujú.

Európsky parlament schválil ďalšiu miliardovú pomoc Ukrajine
Ilustračná snímka - Európsky parlament Foto: TASR/Jaroslav Novák

Európsky parlament v utorok (17. 10.) valnou väčšinou schválil takzvaný nástroj pre Ukrajinu. Pre krajinu brániacu sa ruskej agresii to znamená podporu 50 miliárd eur po nasledujúce tri roky. Pomoc, ktorá má byť určená najmä na obnovu a modernizáciu Ukrajiny, teraz prerokuje Európska komisia a členské štáty. Očakáva sa, že ju bude blokovať Maďarsko.

Za návrh hlasovalo 512 poslancov z celkového počtu 620. Proti bolo 45 a 63 sa hlasovania zdržalo.

Jednou z hlavných požiadaviek poslancov je, aby sa na obnovu Ukrajiny použili zmrazené ruské aktíva a aby bola pomoc, dodaná formou grantov a pôžičiek, viazaná na vykonávanie konkrétnych reforiem a investícií. Tie Ukrajina podrobne opíše v pláne, na ktorého vypracovaní sa EP chce aktívne podieľať.

Balíček, ktorý počíta s pomocou od roku 2024 do roku 2027, by mal byť súčasťou aj unijného rozpočtu na budúci rok, o ktorom sa bude rokovať v novembri.

EÚ patrí medzi hlavných podporovateľov Ukrajiny

„EÚ opätovne potvrdzuje svoju solidaritu s Ukrajinou prostredníctvom nástroja pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur, ktorý podporuje odolnosť krajiny voči agresii. Pomáha reformám v súvislosti s možným vstupom do EÚ. Naliehavo vyzývame členské štáty, aby umožnili využitie zmrazených ruských aktív na financovanie obnovy Ukrajiny,“ uviedla španielska europoslankyňa a spravodajkyňa rozpočtového výboru Eider Gardiazabalová Rubialová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vlani vo februári len niekoľko dní po ruskej rozsiahlej invázii podpísal žiadosť o prijatie Ukrajiny do Európskej únie. Status kandidátskej krajiny získal Kyjev vlani v lete. Európska únia je zároveň jedným z hlavných podporovateľov Ukrajiny v jej boji proti Rusku. Voči Moskve od začiatku vojny zaviedla 11 balíkov sankčných opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet