Na hlavný obsah

Francúzsky prezident Macron navrhol vytvorenie medzinárodnej koalície na boj proti Hamasu

Podľa neho je to nie len v záujme Izraela, ale aj niekoľkých s ním susediacich krajín.

Francúzsky prezident Macron navrhol vytvorenie medzinárodnej koalície na boj proti Hamasu
Ilustračná snímka - Izraelský vojak stojí pri telách Izraelčanov zabitých po palestínskom raketovom útoku z pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pri svojej utorkovej (24. 10.) návšteve Izraela navrhol, aby súčasná koalícia proti takzvanému Islamskému štátu v Sýrii a Iraku rozšírila pôsobnosť aj na boj proti Hamasu. Urobil tak v reakcii na útok radikálneho palestínskeho hnutia na Izrael z pásma Gazy zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal na 1 400 mŕtvych.

„Francúzsko je pripravené, aby medzinárodná koalícia proti Daešu (arabská skratka pre IS), ktoré sa zúčastňujeme v rámci operácií v Iraku a Sýrii, bojovala tiež proti Hamasu,“ citovala agentúra Reuters z Macronovho vyjadrenia po jeho rokovaní s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Jeruzaleme.

Teroristická organizácia Islamský štát v rokoch 2013 až 2017 ovládala rozsiahle územia v Sýrii a Iraku. Súčasťou Spojených štátov vedenej koalície, ktorej cieľom je odstrániť hrozbu pochádzajúcu zo strany IS, sú desiatky krajín vrátane Česka či viacerých arabských štátov na Blízkom východe.

Rozšírenie koalície je podľa Macrona v záujme bezpečnosti Izraela aj niekoľkých s ním susediacich krajín, ktoré sú ohrozované „rovnakými skupinami“.

„Boj musí byť nemilosrdný, ale nie bez pravidiel. Pretože sme demokracia bojujúca proti teroristom,“ dodal podľa agentúry AFP francúzsky prezident. Apeloval tiež na to, aby Izrael zabezpečil „humanitárny prístup“ pre obyvateľov pásma Gazy.

Macron v utorok pricestoval do Izraela, aby vyjadril „plnú solidaritu“ Francúzska s Izraelom po útoku Hamasu zo 7. októbra. Pri útoku zahynulo zhruba 1 400 ľudí vrátane 30 francúzskych občanov.

Izrael odvtedy vykonáva intenzívne bombardovanie pásma Gazy a pripravuje sa na možnú pozemnú ofenzívu. Podľa úradov pásma Gazy, ktoré ovláda Hamas, zahynulo pri izraelskom ostreľovaní už takmer 5 800 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet