Na hlavný obsah

Hamas tvrdí, že izraelský nálet zasiahol kostol v Gaze. Izrael to nekomentoval

Chrám svätého Porfýria je najstarším stále využívaným kostolom v Gaze.

Hamas tvrdí, že izraelský nálet zasiahol kostol v Gaze. Izrael to nekomentoval
Oheň a dym stúpajú po izraelskom nálete v meste Gaza. Foto: TASR/AP

Ministerstvo vnútra kontrolované palestínskym militantným hnutím Hamas uviedlo, že viacero palestínskych vysídlencov, ktorí hľadali útočisko v areáli pravoslávneho chrámu v Gaze, zahynulo či utrpelo zranenia počas izraelského náletu vo štvrtkových večerných hodinách. Informovala o tom agentúra AFP.

Po nálete zostalo „veľké množstvo mučeníkov a zranených“ v areáli gréckeho pravoslávneho kostola, spresnilo ministerstvo.

Svedkovia pre agentúru AFP uviedli, že cieľ vzdušného útoku bol pravdepodobne blízko pútnického miesta, kde množstvo obyvateľov Gazy hľadalo útočisko po vypuknutí bojov v tejto palestínskej enkláve.

Izraelská armáda sa k tvrdeniam bezprostredne nevyjadrila a pre AFP uviedla, že informácie o údajnom nálete preveruje. Nálet podľa svedkov poškodil fasádu chrámu sv. Porfýria a v dôsledku neho sa zrútila susedná budova, viacero zranených pritom evakuovali do nemocnice.

Pravoslávny patriarchát vyjadril odsúdenie

Pravoslávny patriarchát Jeruzalema medzitým vyjadril „najostrejšie odsúdenie“ náletu na areál svojho chrámu v Gaze, píše AFP.

„Cielenie na chrámy a ich inštitúcie je vojnovým zločinom. Zameriavajú sa aj na útočiská, ktoré poskytujú ochranu nevinných občanov, predovšetkým detí a žien, ktoré počas uplynulých 13 dní v dôsledku izraelských vzdušných útokov na obytné oblasti prišli o svoje domovy. Nemôže to byť ignorované,“ uviedol vo vyhlásení patriarchát.

Chrám svätého Porfýria je najstarším stále využívaným kostolom v Gaze. Nachádza sa v historickej štvrti mesta neďaleko nemocnice al-Ahlí Arábí, ktorú v utorok zasiahol nálet. Počty obetí sa rôznia. Podľa predstaviteľov Hamasu tam zahynulo 471 osôb, podľa ďalších zdrojov je tento počet nižší.

Hamas z útoku na nemocnicu obviňuje Izrael. Židovský štát však poprel, že by bol zodpovedný za explóziu v nemocnici, pričom poskytol dôkazy, že bola spôsobená chybne odpálenou raketou, ktorú palestínska skupina Islamský džihád mierila na Izrael.

Napätie v oblasti eskaluje od 7. októbra, keď palestínski militanti podnikli prekvapujúci útok na pohraničné oblasti Izraela susediace s pásmom Gazy. Bol spojený s masívnym ostreľovaním, pri ktorom rakety dopadali aj hlbšie do izraelského vnútrozemia. O život prišlo najmenej 1400 ľudí, väčšinou civilistov.

Odvetné izraelské útoky na pásmo Gazy si podľa palestínskych zdrojov vyžiadali vyše 3700 obetí, takisto prevažne civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet