Na hlavný obsah

Rusko poskytlo Hamasu západné zbrane, ktoré ukoristilo na Ukrajine, tvrdí Kyjev

Podľa rozviedky Moskva plánuje falošne obviniť Ukrajinu z predaja západných zbraní.

Rusko poskytlo Hamasu západné zbrane, ktoré ukoristilo na Ukrajine, tvrdí Kyjev
Letecký útok na Gazu. Foto: TASR/AP

Rusko odovzdalo extrémistickej organizácii Hamas bojujúcej proti Izraelu zbrane západnej výroby, ktoré ukoristilo na Ukrajine. Chce tak zdiskreditovať Kyjev, uviedla v pondelok (9. 10.) ukrajinská vojenská rozviedka (HUR), ktorú citoval portál The Kyiv Independent.

Podľa HUR Moskva plánuje falošne obviniť ukrajinskú armádu z predaja zbraní, ktoré jej poskytol Západ, Hamasu.

„V rámci dezinformačnej kampane Kremľa by sa tieto podvrhy mali stať základom viacerých odhaľujúcich článkov a vyšetrovaní v západných médiách,“ napísala HUR.

Podľa spravodajskej agentúry ruské špeciálne služby plánujú ako „zdroj“ pre túto kampaň využiť vysokého poručíka ukrajinskej pohraničnej služby Ruslana Syrového. Ten sa dopustil vlastizrady a ušiel do Moskvy.

„Cieľom ďalšej provokácie nepriateľa je zdiskreditovať ozbrojené sily Ukrajiny a prinútiť západných partnerov, aby zastavili vojenskú pomoc našej krajine,“ uvádza HUR.

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny sa Kremeľ snaží využiť ofenzívu Hamasu proti Izraelu. Chce odvrátiť pozornosť Západu od Ukrajiny.

Po rozsiahlych útokoch Hamasu na izraelské územie v sobotu (7. 10.) zosilneli ruské hlasy obviňujúce západné krajiny zo zanedbávania konfliktov na Blízkom východe v prospech podpory Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet