Na hlavný obsah

Hudba ako liek: Vedci zistili, že naša obľúbená muzika, najmä dojemná, znižuje intenzitu bolesti

na výskume sa podieľali desiatky dobrovoľníkov.

Hudba ako liek: Vedci zistili, že naša obľúbená muzika, najmä dojemná, znižuje intenzitu bolesti
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Počúvanie obľúbenej hudby pomáha znížiť intenzitu bolesti, pričom najväčší efekt majú skladby, ktoré vyvolávajú dojatie. V novej štúdii k tomu dospeli vedci z kanadskej McGillovej univerzity v Montreale. 

Testovali, ako reagujú na bolesť ľudia vo chvíli, keď žiadna hudba nehrá, a porovnávali to s ich skúsenosťami pri počúvaní obľúbených a náhodne vybraných skladieb, napísal denník The Guardian.

„Môžeme odhadnúť, že obľúbená hudba znižuje bolesť asi o jeden bod na desaťbodovej škále, takže jej pôsobenie sa dá v porovnateľných podmienkach prirovnať k liekom na bolesť predávaným bez predpisu. Dojemná hudba môže mať dokonca ešte silnejší efekt,“ uviedol jeden z autorov výskumu Darius Valeviceus.

Výsledky bádania vedci zverejnili v odbornom magazíne Frontiers in Pain Research. Vychádzali z hodnotenia 63 zdravých dobrovoľníkov, u ktorých výskumníci simulovali bolesť porovnateľnú s popálením.

Zisťovali, či testované osoby vnímajú bolesť rozdielne, ak hrá hudba. Púšťali im náhodné skladby, vopred vybranú relaxačnú hudbu a tiež ich obľúbené piesne.

Najsilnejší efekt tíšenia bolesti sa podľa vedcov ukázal pri skladbách, ktoré dobrovoľníci hodnotili ako veľmi príjemné a ktoré u nich vyvolávali fyzickú reakciu ako treba zmrazenie alebo husacie kože.

„Rozdiel v pôsobení na zažívanie bolesti implikuje dva mechanizmy. Zimomriavky môžu fungovať ako blokácia senzorických vnemov tak, že zabráni prenosu signálov bolesti. Príjemná hudba tiež môže ovplyvniť emočné vnímanie bolesti bez toho, aby akokoľvek zmenila samotný vnem, čo funguje na kognitívne-emočnej úrovni, kde sa uplatňujú prefrontálne oblasti mozgu,“ vysvetlil Valeviceus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet