Na hlavný obsah

Izrael zvoláva do bojov proti Hamasu rezervistov zo zahraničia. Národný dopravca posilnil lety

Militantné hnutie zaútočilo cez víkend na Izrael.

Izrael zvoláva do bojov proti Hamasu rezervistov zo zahraničia. Národný dopravca posilnil lety
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelský národný letecký dopravca El Al posilňuje lety do Izraela, aby sa rezervisti mohli dostať späť do vlasti a zapojiť sa do boja proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas, ktoré v sobotu (7. 10.) nečakane na Izrael zaútočilo z pásma Gazy.

S odvolaním sa na hovorkyňu El Al to píše agentúra Reuters. Viaceré zahraničné letecké spoločnosti už skôr s ohľadom na bezpečnostnú situáciu lety do Izraela pozastavili.

Kapacita mnohých letov z a do Izraela sa podľa hovorkyne El Al zaplnila. Žiadne lety spoločnosť podľa nej nezrušila a, naopak, vypraví ďalšie. V tejto súvislosti podľa Reuters hovorkyňa povedala, že El Al „dopraví našich chlapcov domov zo všetkých kútov sveta, aby sa mohli zapojiť do vojny“.

Izraelská armáda počas posledných 48 hodín povolala do služby 300-tisíc rezervistov. Hovorca ozbrojených síl Daniel Hagari v tejto súvislosti poznamenal, že Izrael doteraz nikdy toľko rezervistov za taký krátky čas nemobilizoval.

V sobotu začatý útok Hamasu označujú za najvýznamnejšie narušenie izraelskej obrany od jomkipurskej vojny v roku 1973. Bojovníci Hamasu zabili okolo 700 Izraelčanov a podľa odhadov viac ako sto uniesli do pásma Gazy.

Odvetné vzdušné údery Izraela si podľa palestínskych úradov vyžiadali v pásme Gazy bezmála 500 mŕtvych. Izraelská armáda v pondelok (9. 10.) oznámila, že sa jej podarilo obnoviť kontrolu nad všetkými izraelskými dedinami pri hranici s pásmom Gazy. Palestínski teroristi sa však zrejme stále ešte na izraelskom území nachádzajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet