Na hlavný obsah

Izraelské útoky na Gazu si podľa Palestínčanov vyžiadali už viac ako 2 300 obetí

Ďalšie tisícky ľudí sa zranilo.

Izraelské útoky na Gazu si podľa Palestínčanov vyžiadali už viac ako 2 300 obetí
Pozostalí sa zhromaždili okolo tiel obetí izraelských útokov pred márnicou v pásme Gazy. Foto: Profimedia

Počet obetí izraelských útokov na Pásmo Gazy podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva stúpol na 2 329 ľudí. Zranených bolo ďalších 9 714 Palestínčanov.

Údaje podľa agentúr Reuters a AFP zverejnilo v nedeľu (15. 10.) palestínske ministerstvo zdravotníctva. Nie je jasné, aký podiel mŕtvych tvoria islamisti z hnutia Hamas.

V noci na nedeľu palestínske zdravotnícke úrady informovali, že za posledných 24 hodín v pásme Gazy pri izraelských útokoch zomrelo 300 ľudí, prevažne detí a žien. Server BBC News zase napísal, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdo kritizovala izraelskú výzvu na evakuáciu nemocníc na severe Gazy. Pre pacientov sa to podľa WHO môže rovnať rozsudku smrti.

Izrael mohutnými náletmi reaguje na útoky ozbrojencov z radikálneho hnutia Hamas, ktoré si pred týždňom vyžiadali vyše 1 300 životov. Jeruzalem zároveň chystá pozemnú ofenzívu v Gaze, kde na území menšom ako Praha žije okolo 2,3 milióna Palestínčanov. Vyzval preto viac ako milión z nich, aby opustili severnú časť tohto úzkeho pásu pri Stredozemnom mori.

Na túto výzvu aj na fakt, že Izrael Gazu odrezal od dodávok jedla a vody, reagovalo kriticky mnoho medzinárodných činiteľov vrátane šéfa OSN Antónia Guterresa, ktorý varoval pred hroziacou katastrofou.

Teraz sa k nemu pridala aj WHO, ktorá kritizovala izraelský „príkaz“ na evakuáciu 22 nemocníc s viac ako 2-tisíc pacientmi. „Nútiť viac ako 2-tisíc pacientov k presunu do južnej Gazy (…) by sa mohlo rovnať rozsudku smrti,“ uviedla v stanovisku. Mnoho pacientov podľa nej potrebuje intenzívnu starostlivosť, vrátane detí v inkubátoroch.

WHO vyzvala Izrael, aby „príkaz“ na evakuáciu nemocníc okamžite zrušil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet