Na hlavný obsah

Izraelská armáda vyhlásila, že je pripravená na rozsiahlu pozemnú operáciu v pásme Gazy

Vojakov na fronte navštívil aj premiér Netanjahu.

Izraelská armáda vyhlásila, že je pripravená na rozsiahlu pozemnú operáciu v pásme Gazy
Dom zničený militantmi z Hamasu. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda uviedla, že dokončuje prípravy na významnú pozemnú operáciu v pásme Gazy, píše spravodajský web The Times of Israel (ToI). Armádne vyhlásenie podľa neho uvádza, že sa izraelské sily pripravujú na „rozšírenie ofenzívy“ a „koordinovaný útok zo vzduchu, mora a po súši“.

Izrael posledný týždeň pásmo Gazy bombarduje po tom, ako na južný Izrael minulú sobotu (7. 10.) zaútočili ozbrojenci islamistického hnutia Hamas. Zabili okolo 1 300 ľudí, prevažne civilistov, a vyše 100 uniesli. Izraelské nálety v pásme Gazy majú podľa palestínskych úradov na svedomí 2 200 obetí.

Izraelskí vojaci sú podľa vyhlásenia armády rozmiestnení po celej krajine a pripravujú sa na „ďalšiu fázu“ vojny s Hamasom, „s dôrazom na významnú pozemnú operáciu“. Armáda tiež uviedla, že dokončuje odvod státisícov rezervistov a zabezpečuje, aby mali potrebné vybavenie.

Začatie izraelskej pozemnej operácie sa všeobecne očakáva, píše ToI s tým, že jej začiatok a rozsah závisí od viacerých okolností. Vrátane evakuácie palestínskych civilistov zo severnej časti pásma Gazy.

Denník Haarec s odvolaním sa na armádu píše, že „pozemný manéver“ bude vyžadovať vstup „do srdca Gazy“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu navštívil vojakov na hranici s pásmom Gazy a pýtal sa ich, či sú na „ďalšiu fázu“ pripravení.

Šéf Hamasu hovorí o genocíde

Líder Hamasu Ismáíl Haníja v sobotu v televíznom prejave vyhlásil, že Palestínčania pásmo Gazy nikdy neopustia a obvinil Izrael z genocídy. Informovala o tom televízia al-Džazíra, ktorá prejav odvysielala.

„Obyvatelia Gazy zostávajú na svojom území. Nikdy Gazu neopustí,“ uviedol Haníja v časti prejavu, ktorá sa týkala Egypta, s ktorým pásmo Gazy tiež susedí. Haníja tiež Izrael obvinil z toho, že pácha „genocídu“ v spolupráci „s americkou vládou a niektorými európskymi štátmi“, uviedla al-Džazíra.

„Vzdávam hold obyvateľom Gazy, ktorí čelia barbarskej sionistickej mašinérii,“ vyhlásil Haníja s odvolaním sa na Izrael. Hamas naopak označil za hnutie bojujúce za slobodu, ktoré dodržiava zásady etiky.

„Hamas sa vždy snažil neútočiť na civilistov. A to napriek všetkému, čo sionistický režim urobil,“ vyhlásil Haníja, ktorý sa dlhodobo zdržiava v Katare.

Egypt s pásmom Gazy zdieľa hranicu a znepokojuje ho, že by Palestínčanov mohli z tohto územia vysídliť v dôsledku izraelského bombardovania. Rovnako ako ostatné arabské štáty aj Egypt uviedol, že Palestínčania by mali v čase eskalácie vojny zostať na svojom území. Snažia sa aj zabezpečiť dodávky pomoci do pásma Gazy, píše agentúra Reuters.

Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok (13. 10.) poznamenal, že palestínski civilisti, „ktorí si chcú zachrániť život“, musia dbať na varovanie Izraela a evakuovať sa na juh pásma Gazy. K evakuácii na juh Gazanov vyzvala niekoľkokrát tiež izraelská armáda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet