Na hlavný obsah

KĽDR odstavila jadrový reaktor. Podľa J. Kórey chce získať plutónium na výrobu jadrovej zbrane

Status jadrového štátu si zakotvili aj v ústave.

KĽDR odstavila jadrový reaktor. Podľa J. Kórey chce získať plutónium na výrobu jadrovej zbrane
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea zastavila reaktor vo svojom hlavnom jadrovom komplexe v Jongbjone. Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že možným dôvodom je snaha KĽDR extrahovať z vyhoreného jadrového paliva plutónium vhodné na výrobu jadrových zbraní.

Južná Kórea preto kroky svojho severného suseda pozorne sleduje, informovala agentúra Reuters. Prevádzku päťmegawattového reaktora v Jongbjone zastavili koncom septembra, uviedli americké a juhokórejské tajné služby.

„Južná Kórea a Spojené štáty sa domnievajú, že by to mohlo znamenať začatie procesu prepracovania vyhorených palivových týč s cieľom získať plutónium použiteľné na výrobu jadrových zbraní,“ napísal juhokórejský denník Tonga ilbo s odvolaním sa na juhokórejský vládny zdroj.

Jadrový komplex v Jongbjone je hlavným severokórejským zdrojom plutónia, ktoré pravdepodobne využívajú na výrobu jadrových zbraní. Severná Kórea tiež prevádzkuje zariadenia na obohacovanie uránu, ktorý je ďalším zdrojom materiálu pre atómové zbrane.

„Nedá sa vylúčiť, že Severná Kórea vykoná jadrový test,“ citoval denník Tonga ilbo juhokórejského vysokého vládneho predstaviteľa.

KĽDR sa označuje za jadrový štát, koľko jadrových zbraní vyrobila však nezverejnila. V minulých rokoch vykonala šesť podzemných jadrových skúšok a od vlaňajška existujú obavy, že pripravuje ďalší test.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet