Na hlavný obsah

Ministerstvo zahraničia medzi obeťami konfliktu v Izraeli neeviduje žiadnych Slovákov, upozorňuje na problémy s leteckým spojením

Rezort neodporúča pohybovať sa v blízkosti pásma Gaza.

Ministerstvo zahraničia medzi obeťami konfliktu v Izraeli neeviduje žiadnych Slovákov, upozorňuje na problémy s leteckým spojením
Hnutie Hamas rozpútalo vojenskú operáciu proti Izraelu. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR vyzýva slovenských občanov, aby až do odvolania zvážili nevyhnutnosť cestovania do Izraela. Upozornenie vydal rezort diplomacie v súvislosti so zhoršenou bezpečnostnou situáciou, vyvolanou stretmi izraelskej armády s palestínskymi radikálmi.

„Slovenských občanov, nachádzajúcich sa v Izraeli, vyzývame venovať maximálnu pozornosť vývoju situácie, sledovať miestne médiá, dôsledne zvážiť nevyhnutnosť presunov v rámci Izraela a predovšetkým dôrazne rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek a izraelskej armády,“ dodalo MZVEZ.

„Naďalej platí, že zastupiteľský úrad v Tel Avive neeviduje medzi obeťami ani zranenými občanov SR,“ zdôraznilo ministerstvo. Upozornilo však, že v prípade pomoci občanom, ktorí sa v Izraeli nachádzajú, eviduje problémy s komerčným leteckým spojením.

„Komunikujeme s príslušnými orgánmi, vrátane Ministerstva vnútra SR aj našimi európskymi partnermi. Sme v spojení aj so zástupcami cestovných kancelárií, aby sme v prípade núdze či nemožnosti odletieť pôvodne plánovaným spôsobom, mohli pomôcť občanom dostať sa domov do vlasti,“ dodal rezort.

Ministerstvo vnútra SR na sociálnej sieti informuje, že jeho letecký útvar je v súvislosti so situáciou v Izraeli „pripravený poskytnúť pomoc ako našim občanom, tak aj našim partnerom v celej EÚ“.

„V žiadnom prípade neodporúčame cestovať a pohybovať sa v blízkosti pásma Gaza,“ zdôrazňuje rezort. Poukazuje aj na to, že mimoriadna bezpečnostná situácia platí na celom území Izraela a riziku raketového ostreľovania je vystavená aj časť južného a centrálneho Izraela.

„Nie je vylúčené, že v najbližších dňoch sa nepokoje môžu presunúť aj do iných častí Izraela. V niektorých častiach Západného brehu môže príležitostne dochádzať k lokálnym nepokojom, respektíve k zrážkam radikálnych skupín s bezpečnostnými zložkami,“ varuje ministerstvo.

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu (7. 10.) skoro ráno začalo z pásma Gazy vojenskú operáciu proti Izraelu a jeho militanti na viacerých miestach vtrhli na izraelské územie. Izraelská armáda v reakcii vyhlásila vojnový stav a začala útočiť na ciele Hamasu v pásme Gazy. Konflikt si od soboty vyžiadal stovky obetí a tisíce ľudí utrpeli zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko