Na hlavný obsah

Útok na Izrael: Bezpečnostný kabinet krajiny vyhlásil vojnový stav, médiá informujú o stovkách zabitých Izraelčanov

Konflikt si od soboty vyžiadal množstvo obetí.

Útok na Izrael: Bezpečnostný kabinet krajiny vyhlásil vojnový stav, médiá informujú o stovkách zabitých Izraelčanov
Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlasuje vojnový stav. Foto: TASR/AP

Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlasuje vojnový stav v reakcii na sobotňajšie útoky palestínskeho hnutia Hamas. Oznámila to v nedeľu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Informujú o tom agentúry DPA.

Tento krok umožní uskutočniť rozsiahle vojenské kroky. Vojna voči Izraelu bola podľa vyjadrení premiérovej kancelárie rozpútaná vražednými teroristickými útokmi z Gazy.

Počet obetí stúpa

Podľa izraelskej vlády bolo zavraždených vyše 700 ľudí, čo je viac ako dvojnásobok údaju, ktorý sa objavoval v noci na nedeľu (8. 10.). Tlačové oddelenie vlády tiež hlási vyše 100 unesených ľudí. Palestínski činitelia v Pásme Gazy oznámili ďalšie desiatky mŕtvych za pokračujúcich izraelských náletov.

Podľa denníka The Times of Israel bilancia mŕtvych rýchlo narastala súbežne s postupom izraelských síl v lokalitách pri hraniciach Pásma Gazy, kde vojaci nachádzali telá zabitých. Oficiálne potvrdenie správ o stovkách mŕtvych prišlo až v popoludňajších hodinách, keď tlačové oddelenie vlády na svojej facebookovej stránke uviedlo, že sa kabinet modlí za všetky obete.

Stále však nie je jasné, či sa bilancia mŕtvych týka len civilistov, alebo zahŕňa aj príslušníkov ozbrojených zložiek. Izraelská armáda už zverejnila mená viac ako 40 vojakov, ktorí kvôli eskalácii vleklého konfliktu zahynuli. Desiatky mŕtvych hlási tiež izraelská polícia.

Nemocnice kvôli ostreľovaniu a útokom palestínskych ozbrojencov prijali 2 243 zranených, uvádza v najnovšom hlásení izraelské ministerstvo zdravotníctva. Dvadsaťdva ľudí je v kritickom stave, ďalších 343 malo vážne zranenia, píše denník The Times of Israel.

Stovky mŕtvych sú aj na palestínskej strane. Izraelská armáda tvrdí, že zabila vyše 400 radikálov, a jej nálety na Pásmo Gazy podľa tamojších činiteľov od soboty pripravili o život 370 ľudí a zranili ďalších 2 200.

Počas izraelských útokov v pásme Gazy prišiel o život aj vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hamas Ajman Júnis. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA. Úrad na ochranu civilistov potvrdil, že Júnisovo telo našli v nedeľu po bombardovaní v troskách jeho domu v utečeneckom tábore v pásme Gazy.

Izraelské bojové lietadlá útočia na ciele hnutia Hamas v pásme Gazy, kde toto hnutie vládne.

Palestínski militanti vystrelili z pásma Gazy na Izrael od začiatku bojov viac ako 3 200 rakiet, uviedla v nedeľu izraelská armáda. Od sobotňajšieho rána zaregistroval Izrael 3 255 rakiet odpálených z Gazy, uviedol armádny hovorca.

Scholz: Robíme, čo je v našich silách

Izrael má právo brániť sa proti „barbarským útokom“, uviedol v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz. Izrael má tiež právo chrániť svojich občanov a stíhať útočníkov, povedal Scholz na tlačovej konferencii. Podľa vlastných slov plánuje hovoriť s lídrami Egypta, Spojených štátov, Británie a Francúzska.

„Robíme všetko, čo je v našich silách, pre to, aby sa tento útok nepremenil na požiar s nedozernými následkami pre celý región, a varujeme všetkých pred podnecovaním a šírením teroru v tejto situácii,“ vyhlásil Scholz.

Nemecký kancelár telefonoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorému povedal, že Nemecko pevne a neochvejne stojí na strane Izraela. Scholz okrem toho odsúdil sobotňajšie propalestínske zhromaždenie v Berlíne, na ktorom okolo 50 účastníkov oslavovalo útok Hamasu. „Utrpenie, ničenie, smrť toľkých ľudí nemôže byť pre nikoho dôvodom na radosť,“ povedal.

Erdogan vyzval Izrael a Hamas, aby podporili mier

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu vyzval Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, aby „podporovali mier“ a zdržali sa ubližovania civilistom. Informovala o tom agentúra AFP.

„V (útočení na) civilistov nie je nič dobré,“ povedal Erdogan. „Sme pripravení urobiť všetko pre zníženie napätia. Pozývame všetkých aktérov, aby podporili mier,“ dodal turecký prezident.

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu skoro ráno začalo z pásma Gazy vojenskú operáciu proti Izraelu a jeho militanti na viacerých miestach vtrhli na izraelské územie. Izraelská armáda v reakcii vyhlásila vojnový stav a začala útočiť na ciele Hamasu v pásme Gazy. Konflikt si od soboty vyžiadal stovky obetí a tisíce ľudí utrpeli zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet