Na hlavný obsah

Na Orave a Kysuciach sa po obciach potulujú desiatky migrantov. Miestni im poskytli ubytovanie, nosia im jedlo či deky

Utečenci majú povolenie pohybovať sa na Slovensku 30 dní.

Na Orave a Kysuciach sa po obciach potulujú desiatky migrantov. Miestni im poskytli ubytovanie, nosia im jedlo či deky
Migranti v obci Novoť. Foto: RTVS

Po zavedení hraničných kontrol zostali utečenci uväznení v slovenských obciach. Na Orave a Kysuciach sa desiatky utekajúcich potulujú po obciach. Niektorí miestni obyvatelia im poskytli strechu nad hlavou, inde spia pod holým nebom.

Hraničný priechod v obci Novoť Poliaci uzavreli. Miestni si uprostred dediny všimli odstavenú dodávku s poľskými evidenčnými číslami. Počuli v nej hlasy ľudí.

„Na základe toho som kontaktoval políciu, s ktorou sme prišli na miesto, a pri kontrole dodávky polícia zistila, že je vnútri 22 osôb,“ uviedol starosta obce Dušan Jendrašík.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

Utečenci majú povolenie pohybovať sa na Slovensku 30 dní. Polícia preto s nimi nič robiť nemôže. Lámavou angličtinou nám povedali, že sú zo Sýrie a chcú ísť do Nemecka.

„Ešte nie sme rozhodnutí, čo budeme robiť. Čakáme šoféra, nášho priateľa. On nám povie, či pôjdeme do Poľska, alebo kam ďalej,“ uviedol jeden z migrantov. Na otázku, odkiaľ je ich priateľ, nám odpovedali, že nevedia. Na Slovensku ich uväznili zatvorené hranice s Poľskom.

„To bude dôvod, prečo šofér, ktorý ich viezol, nechal dodávku odstavenú a kvázi ich nechal tak, pretože on odišiel, šoféra nenašli,“ hovorí starosta.

Pomoc miestnych obyvateľov

Nočné teploty na severe Oravy sa už pohybujú okolo nuly. Miestny obyvateľ poskytol utečencom súkromnú garáž, kde môžu prenocovať. Ľudia im nosia jedlo, deky a vodu.

„Idem akurát po syna do škôlky a vedela som, že sú tu, tak som im priniesla sladkosti. Teraz mi povedali, že potrebujú nabíjačku, tak im ju prinesiem neskôr,“ hovorí obyvateľka Mária Zárubová.

„Oni sa teraz postupne rozpŕchli po okolí a časť z nich sa ocitla v Zákamennom. Museli sme rýchlo reagovať. Máme priestory v obci, ktoré využívali naši skauti, týchto ľudí uchýlime a skúsime aspoň týmto spôsobom uľahčiť ich trápenie,“ skonštatoval starosta Zákamenného Peter Klimčík.

Podobnú situáciu majú aj vo viacerých obciach na Kysuciach. V Čadci sa utečenci zložili pri ihrisku. Spia pod holým nebom. Starostovia sa však zhodujú, že im chýba pomocná ruka od štátu.

„Žiadne centrá, žiadne azylové domy, nejaká pomoc z hľadiska sústredenia tých ľudí na jedno miesto, aby sa vedeli dostať ďalej. Zatiaľ sme v tom sami,“ zhodnotil starosta obce Novoť.

„Všetky konkrétne orgány, keď sme oslovili, tak nám povedali, že oni tu majú legálny pobyt a všetci sa môžu len pozerať a čakať, čo budú robiť,“ priblížil starosta Zákamenného.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko