Na hlavný obsah

Na Slovensku už budeme mať dva druhy vakcín proti chrípke. Dostupný bude aj bezihlový variant

Nový variant zbytočne netraumatizuje deti.

Na Slovensku už budeme mať dva druhy vakcín proti chrípke. Dostupný bude aj bezihlový variant
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Možností na očkovanie proti chrípke je viac. Kým v posledných dňoch vakcíny chýbali a dostupný bol jeden druh, od štvrtka (26. 10.) sú na Slovensku už dva. K dispozícii bude aj tzv. bezihlový variant.

Ešte pred niekoľkými dňami bolo záujemcov o očkovanie proti chrípke viac ako zásob vakcín. Od pondelka (23. 10.) ich je podľa farmaceutov už dostatok.

,,Teraz momentálne je vakcín proti chrípke dosť. V súčasnosti už máme dostupné vakcíny od obidvoch registrovaných výrobcov,“ informovala viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Ľudia si často zamieňajú chrípku s prechladnutím. Príznaky prechladnutia človek pociťuje postupne. Ide najmä o bolesť a škriabanie v hrdle, hlien stekajúci z nosa do hltana a zvýšená teplota do 38 stupňov. Chrípka, naopak, nastupuje prudko.

Situácii s chrípkou a očkovaním sa v reportáži venovala redaktorka Karolína Janičíková RTVS:

,,Chrípka je vo všeobecnosti závažné ochorenie s vysokou telesnou teplotou, s postupnou progredujúcou svalovou slabosťou, bolesťami kĺbov, únavnosťou. Bežné prechladnutie spôsobené klasickými vírusmi je oveľa menej závažné ochorenie,“ vysvetlil prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie Miloš Jeseňák.

Rizikovými skupinami pri chrípke sú najmä deti, ľudia nad 60 rokov, tehotné ženy či pacienti s dlhodobo oslabenou imunitou.

,,Môže to skončiť veľmi ťažkým a veľmi rozsiahlym zápalom pľúc. Potom sú to postinfekčné následky, môžeme hovoriť aj o zápale srdcového svalu. Tehotné ženy, tam môže prísť pri vysokých horúčkach k poškodeniu plodu,“ upozornil pneumológ Štefan Laššán.

Lekári už čakajú len na bezihlovú vakcínu v spreji, ktorá je vhodná najmä pre deti.

,,Je neinvazívna, zbytočne netraumatizujeme deti nejakým vpichom. Snaží sa indukovať imunitu veľmi podobne, ako vzniká pri klasickom prekonaní chrípky,“ upresnil Jeseňák.

Podľa informácií ministerstva zdravotníctva bezihlová vakcína v spreji bude v lekárňach dostupná koncom tohto týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko