Na hlavný obsah

Najvyšší vrch v Alpách Mont Blanc sa za posledné dva roky zmenšil o vyše dva metre

Meranie na vrchole robilo približne 20 ľudí niekoľko dní.

Najvyšší vrch v Alpách Mont Blanc sa za posledné dva roky zmenšil o vyše dva metre
Na snímke hora Mont Blanc. Foto: TASR/AP

Najvyšší vrch v Alpách Mont Blanc sa za posledné dva roky zmenšil o vyše dva metre. Vo štvrtok (5. 10.) to oznámili výskumníci, podľa ktorých je jeho aktuálna výška 4 805,59 metra. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Zmenšenie o 2,22 metra možno pripísať nižším zrážkam počas tohto leta, uviedol Jean des Garets, hlavný zememerač v departemente Horné Savojsko na juhovýchode Francúzska. „Mont Blanc môže byť o dva roky pokojne oveľa vyšší“, keď ho budeme merať, dodal.

Skalný štít meria 4 792 metrov, ale v závislosti od vetra a počasia hrubá vrstva ľadu a snehu z roka na rok mení jeho výšku. Výskumníci ho od roku 2001 merajú každé dva roky. Tým tiež zbierajú informácie o vplyve zmeny klímy na Alpy.

„Zbierame údaje pre budúce generácie, nie sme tu na to, aby sme ich vyhodnocovali, to nechávame na vedcov,“ vysvetlil Garets. Ľudia by nemali o meraní výšky „hovoriť, že to nemá význam,“ apeloval hlavný zememerač.

Meranie na vrchole robilo približne 20 ľudí niekoľko dní. Boli rozdelení do ôsmich skupín a prvýkrát použili aj dron.

„Z týchto meracích akcií sme sa veľa dozvedeli: vieme, že štít neustále mení výšku a tieto zmeny sú až do päť metrov,“ informoval des Garets.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet