Na hlavný obsah

Napäté vzťahy Pellegriniho s Ficom a Dankom môžu byť podľa politológa zdrojom kríz a konfliktov ich možnej koalície

Argumentom Hlasu pre koalíciu so Smerom a SNS zrejme bude stabilita vlády.

Napäté vzťahy Pellegriniho s Ficom a Dankom môžu byť podľa politológa zdrojom kríz a konfliktov ich možnej koalície
Politológ Jozef Lenč. Foto: RTVS

Napäté vzťahy medzi Petrom Pellegrinim (Hlas-SD), Robertom Ficom (Smer-SD) a Andrejom Dankom (SNS) môžu byť v prípade vytvorenia trojkoalície podľa politológa Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozefa Lenča zdrojom kríz a konfliktov.

„Môže to byť zdrojom kríz a konfliktov, ktoré budú vyplývať či už z minulých, alebo novovzniknutých vzájomných rozporov. Môže to byť aj jeden z dôvodov, prečo sa budú najmä poslanci SNS negatívne vymedzovať proti Hlasu a jeho predsedovi,“ vysvetlil politológ.

Ak sa nakoniec Peter Pellegrini predsa rozhodne pre koalíciu so Smerom a SNS, argumentovať bude podľa Lenča najmä stabilitou vlády.

„Argumenty, ktoré môže použiť, budú smerovať možno aj k tomu, aké posty strana Hlas získa a ako prostredníctvom nich môže naplniť svoj program. Prípadne aj to, ako môže byť Hlas garantom určitého smerovania alebo vyvažovania tendencií, ktoré by mali ostatní koaliční partneri,“ priblížil.

Rozhodnutie Petra Pellegriniho pre trojkoalíciu by sa podľa Lenča malo dať ťažko obhájiť. A to najmä pre vyjadrenia predsedu Hlasu spred volieb, kedy tvrdil, že by strana nešla do vlády, ktorej súčasťou by bola ĽSNS.

„Hovorili, že nepôjdu do vlády s ĽSNS, ale nakoniec môžu skončiť vo vládnej koalícii s poslancami, ktorí v roku 2020 kandidovali na kandidátke ĽSNS,“ vysvetlil politológ Lenč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko