Na hlavný obsah

Nepriaznivé počasie v Európe si vyžiadalo jednu obeť, zrušené lety, uzatvorené mosty a prerušené dodávky elektriny

Situácia je najhoršia v Škótsku a Dánsku.

Nepriaznivé počasie v Európe si vyžiadalo jednu obeť, zrušené lety, uzatvorené mosty a prerušené dodávky elektriny
Muž kráča cez morskú penu v Seaburne na severovýchode Anglicka. Foto: TASR/Owen Humphreys/PA via AP

Pri silnej búrke Babet na východe Škótska zomrela 57-ročná žena. Zmietla ju voda, jej telo vylovili neskôr z rieky. Rada grófstva Angus kvôli obavám zo stúpajúcej hladiny riek nechala preventívne evakuovať vyše 400 domácností.

Niekoľkým tisíckam škótskych domácností boli dočasne prerušené dodávky elektriny. Školy v grófstve Angus zostanú v piatok (20. 10.) zatvorené, zrušené boli tiež pohreby, uviedol spravodajský server BBC News. Výstraha pred silným vetrom platí až do sobotňajšieho (21. 10.) dopoludnia tiež v Dánsku, kodanské letisko ruší lety, píše server TV2.

Druhá pomenovaná búrka tohtoročnej jesene priniesla do Škótska vietor s rýchlosťou vyše 110 kilometrov na hodinu. Na pobreží ľudia videli až šesťmetrové vlny, píše Sky News. Rieky by sa na niektorých miestach mohli vyliať z brehov, varovali meteorológovia. Pre búrku prerušili dopravu na mnohých hlavných cestách, silný vietor by totiž mohol prevracať nákladné autá. Zastavila sa aj premávka vlakov na severe a severovýchode Škótska.

Kompletne zatopená zostáva obec Brechin na brehu rieky South Esk. Záchranári tam prechádzali po uliciach v člnoch a pomáhali ľuďom, ktorí sa nestihli alebo pôvodne nechceli evakuovať. Najvyššia výstraha prestane v Škótsku platiť v piatok napoludnie, ľudia potom začnú sčítavať škody spôsobené živlami, píše Sky News.

Kodanské letisko zrušilo niektoré lety

V Dánsku platí výstraha pred silným vetrom od piatkového skorého rána do sobotňajšieho poludnia. Počas piatkového večera by podľa meteorológov mohlo padnúť až 30 milimetrov zrážok a to najmä v oblastiach, kde sú už zvýšené hladiny riek.

Kodanské letisko zrušilo asi 70 zo 750 letov, väčšinou zabezpečovaných menšími strojmi. Kvôli vysokej hladine boli zrušené odchody trajektov z mesta Faaborg a na dvoch trasách medzi južným Dánskom a severným Nemeckom: medzi Rödby a Puttgardenom a medzi Gedserom a Rostockom. V piatok večer bude od 19.00 hod pre vietor uzavretý most cez Öresund z Kodane do švédskeho Malmö, píše TV2.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet