Na hlavný obsah

Oteplenie bude sprevádzať prudký vietor, podceniť ho netreba najmä na horách, varuje SHMÚ

Na severe krajiny vydali výstrahu druhého stupňa.

Oteplenie bude sprevádzať prudký vietor, podceniť ho netreba najmä na horách, varuje SHMÚ
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Spolu s oteplením príde na Slovensko aj silný vietor. Fúkať začne už vo štvrtok (19. 10.), a to najmä na horách, kde bude cez víkend silnieť. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu pred vetrom a vetrom na horách pre viacero okresov. Informoval o tom na svojej webovej stránke.

Vo štvrtok očakávajú meteorológovia silnejší vietor len na horách v 10 okresoch severného Slovenska. Varovanie platí od 19.00 h. Sila vetra by mohla dosiahnuť úroveň víchrice. Zafúka v nárazoch rýchlosťou 110 až 135 km/h, v priemere 70 – 80 kilometrovou rýchlosťou.

Výstraha pred vetrom na horách na štvrtok 19. októbra.
Výstraha pred vetrom na horách na štvrtok 19. októbra.Foto: SHMÚ

V piatok (20. 10.) sa veterné počasie rozšíri aj na západ Slovenska, pričom v okresoch stredného Slovenska ešte zosilnie. Výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách na severe stredného Slovenska a prvého stupňa pred vetrom na západnom Slovensku a v niekoľkých severných okresoch platí predbežne aj v piatok, aj v sobotu (21. 10.).

Výstraha pred vetrom na piatok 20. októbra.
Výstraha pred vetrom na piatok 20. októbra.Foto: SHMÚ
Výstraha pred vetrom na horách na piatok 20. októbra.
Výstraha pred vetrom na horách na piatok 20. októbra.Foto: SHMÚ

Druhostupňová výstraha pred vetrom na horách platí predbežne od 10.00 v sobotu do nedele (22. 10.) rovnakého času. Vietor na horách môže dosiahnuť úroveň silnej až mohutnej víchrice, zafúka priemernou rýchlosťou 90 až 105, v nárazoch 135 až 160 km/h.

Čo sa týka výstrahy pred vetrom, týka sa oblasti Záhoria aj časti Podunajskej nížiny. Výstraha tam predbežne platí v piatok od 12.00 h do 05.00 h v sobotu.

Vietor sa však očakáva aj v menej hornatých miestach na severe krajiny. Tam výstraha predbežne platí od piatka 12.00 h do soboty 12.00 h. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 65 až 85 km/h, priemerne 45 km/h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko