Na hlavný obsah

Virtuálna asistentka zachránila život seniorovi (96) z Nového Mesta nad Váhom

Privolala mu pomoc.

Virtuálna asistentka zachránila život seniorovi (96) z Nového Mesta nad Váhom
Senior Otto Bača z Nového Mesta nad Váhom. Foto: RTVS

Inteligentná domáca asistentka IDA sa osvedčila. Osamote žijúcemu seniorovi v Novom Meste nad Váhom privolala pomoc, keď odpadol. Elektronický systém je šitý na mieru každému prijímateľovi a aj jeho domácnosti. Záujem oň majú seniori z viacerých regiónov.

Pán Otto Bača (96) žije sám. Na situáciu, keď v noci spadol si spomína hmlisto. „Nevidím dobre, možno som niekde zakopol alebo čo,“ uviedol senior.

Deti pána Otta dali nedávno do bytu otcovi nainštalovať Inteligentnú domácu asistentku. Tá pád na zem hneď spozorovala a vyslala signál. „Spal som, bolo okolo pol jednej, po 20 minútach mi prišla sms, že otec je bez pohybu na chodbe,“ priblížil Ottov syn Peter Bača.

Viac o domácej asistentke zisťoval redaktor RTVS:

Syn Peter sa rýchlo obliekol a ponáhľal sa otcovi na pomoc. „Prvá emócia je strach, že čo sa stalo, s malou dušičkou som otváral dvere. Otec ležal na chodbe, tak som ho postavil,“ uviedol.

Bez zásahu asistentky by sa k otcovi tak rýchlo nedostal. Na zemi by zrejme ležal dlhšie. „Stalo by sa to, že by som prišiel po práci o pol štvrtej a možno by tu bez pohybu ležal celú noc a deň. Ja si myslím, že pre seniorov, ktorí sú takto sami, je to jedna úžasná vec,“ povedal syn Peter.

„Slúži ako prevencia pred niečím takým. Dokáže identifikovať neštandardnú situáciu, dokáže zachrániť život. Toto bol cieľ celého projektu, aby sme ľuďom pomohli doma v prirodzenom prostredí,“ informovala vedúca oddelenia sociálnej pomoci Trenčianskeho samosprávneho kraja Elena Nekorancová.

Systém nenarúša súkromie

Domáca asistentka dokáže pomôcť 800 ľuďom, a to nielen seniorom. Ale aj tým, ktorí majú rizikové ochorenia. Napríklad problém so srdcom či vysokým tlakom. Systém nenarúša súkromie, funguje bez kamier a mikrofónov. Aktuálne ho využíva 270 domácností.

„Sú to garsónky, jednoizbové, dvojizbové byty, rodinné domy, všetko sa individuálne prispôsobuje na potreby konkrétneho človeka,“ dodala Nekorancová.

IDA 24 hodín denne zaznamenáva údaje o pohybe v domácnosti aj mimo nej. Údaje v čase ohrozenia vyšle vopred zvolenej osobe. „Máme denno-denne kontakty, kontaktujú nás občania z iných krajov, ale žiaľ táto služba je len pre ľudí z Trenčianskeho samosprávneho kraja,“ vysvetlila Nekorancová. Služba je bezplatná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny