Na hlavný obsah

Niekde prísne kontroly, inde žiadne. Cez lávku v Červenom Kláštore možno prejsť do Poľska bez obmedzení

Zákazy či preukazovanie dokladov tam nikto nerieši.

Niekde prísne kontroly, inde žiadne. Cez lávku v Červenom Kláštore možno prejsť do Poľska bez obmedzení
Lávka pre peších v Červenom Kláštore na hraniciach s Poľskom. Foto: RTVS

Prísne strážené hranice do Poľska kontrastujú so situáciou v Červenom Kláštore. Ľudia tam prechádzajú cez hraničný most bez akýchkoľvek obmedzení. Zákazy či preukazovanie dokladov tam nikto nerieši, keďže most na vstupe do Poľska nikto nekontroluje.

Na hraničnom priechode Lysá nad Dunajcom sú zátarasy a ozbrojená hliadka. Aj tadiaľto prejdú Slováci do Poľska len peši s dokladmi v ruke. V susednom Červenom Kláštore chodia miestni aj turisti cez hranice bez akýchkoľvek obmedzení.

Medzi oficiálne hraničné priechody s Poľskou republikou patrí aj táto turistická lávka v Červenom Kláštore. Tu však ľudí, ktorí prechádzajú z jednej strany na druhú, nikto nekontroluje.

„Nezaznamenal som žiadne kontroly, možno je to naozaj taká paradoxná situácia, lebo migranti vlastne môžu prejsť cez tento peší hraničný priechod,“ povedal starosta obce Červený Kláštor Štefan Džurný.

Situáciu na hraničnom moste v Červenom Kláštore sledovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Cez víkendy je na lávke plno turistov

Aj starosta Červeného Kláštora denne prechádza cez lávku na dohodnuté stretnutia s kolegami na poľskej strane. Vozia odtiaľto tovar a najmä cez víkendy je tam plno turistov. Hraničná stráž Poľska reaguje, že v prípade Červeného Kláštora ide po zavedení obmedzení na hraniciach o nelegálny prechod.

„Hranice do Poľska sa dajú prekročiť len na vyznačených miestach. Pre dopravu je otvorených deväť hraničných priechodov, pre peších ďalších desať. V každom inom mieste je momentálne prechod cez hranicu nelegálny,“ priblížil hovorca poľskej pohraničnej stráže Tomasz Jarosz.

Lávka v Červenom Kláštore v poľskom zozname nateraz sprístupnených priechodov nefiguruje. Čo však miestni ani turisti vôbec netušia. „To je pre mňa nová informácia. Veď keby bola nelegálna, tak by bola tiež uzatvorená,“ uviedol primátor mesta Spišská Stará Ves Ján Kurňava.

„Ako samospráva som oficiálne nedostal či od našich, alebo štátnych orgánov žiadne usmernenie,“ doplnil starosta Červeného Kláštora. Potvrdil tiež, že cezhraničnú lávku budú využívať tak ako doteraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny