Na hlavný obsah

Normalizácia fašistických a populistických postojov v Nemecku rastie, uviedol durínsky premiér

Demokratická spoločnosť dokáže čeliť nebezpečenstvu .

Normalizácia fašistických a populistických postojov v Nemecku rastie, uviedol durínsky premiér
Predvolebné plagáty pre krajské voľby pravicovej strany AfD v Hesensku s nápisom „realisti volia AfD “. Foto: TASR/AP Photo/Michael Probst

Pravicovo populistické a fašistické názory sa v Nemecku stali normou. V rozhovore pre pondelkové (2. 10.) vydanie denníka Die Tageszeitung to vyhlásil durínsky premiér za postkomunistickú Ľavicu Bodo Ramelow.

Povedal tiež, že populistická až krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) vystupuje v Duríne ako otvorene fašistická strana. Rovnako kritizoval šéfa nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedricha Merza za to, že skĺzava k rétorike AfD.

„Nielen pravicovo populistické, ale aj fašistické postoje sa v Nemecku stali normálom,“ povedal Ramelow. „AfD je v Durínsku stranou, ktorá koná otvorene fašisticky. Využíva xenofóbne nálady, ktoré existovali už v časoch NDR (Nemeckej demokratickej republiky), ale nikdy neboli také silné a otvorene zjavné. To ale neznamená, že by sme mali prepadnúť bezmocnosti, túto výzvu musíme prijať,“ uviedol.

To, že demokratická spoločnosť dokáže nebezpečenstvu čeliť, ukázal Ramelow na príklade durínskeho Nordhausenu. Na konci septembra mal v druhom kole voľby na dosah kreslo starostu kandidát AfD, ktorého ale napokon porazil nestraník Kai Buchmann.

Ramelow k tomu povedal, že rozhodujúcej voľbe predchádzala mobilizácia občianskej spoločnosti. „Rozhodujúce bolo, že sa tak stalo priamo na mieste. Verejné rady z Erfurtu či Berlína nepomáhajú, na daných miestach nie sú často chápané ako rady, ale skôr ako rany,“ povedal premiér.

Durínsko a Sasko čakajú v budúcom roku voľby

Durínsko a tiež susedné Sasko čakajú v budúcom roku krajské voľby, ktoré rozhodnú o ďalšej podobe regionálnych vlád. V oboch spolkových krajinách je AfD podľa prieskumov najsilnejšou politickou stranou. V Durynsku by podľa septembrovej sondáže agentúry INSA získala AfD 32 percent hlasov a na druhom mieste by skončila s 22 percentami Ľavica.

Ľavica vládne v Duríne menšinovo v koalícii so Zelenými a sociálnou demokraciou (SPD), s opozičnou CDU ale uzavrela stabilizačnú dohodu, keď konzervatívci v dôležitých krajinských otázkach môžu Ramelov kabinet v zemskom sneme podporiť.

Ramelow v rozhovore kritizoval aj vedenie CDU, ktoré podľa neho využíva témy AfD. Ako príklad premiér spomenul Merzov nedávny výrok o tom, že odmietnutí žiadatelia o azyl si v Nemecku nechávajú spravovať zuby, čím berú voľné termíny Nemcom.

Merz sa mal ospravedlniť

Sociálnodemokratický kancelár Olaf Scholz za takéto vyjadrenie Merza kritizoval, podľa neho nie je pravdivé. Merze vyzval, aby si dával väčší pozor na to, čo hovorí. K ospravedlneniu medzitým vyzvali Merza tiež niektorí jeho spolustraníci. Christian Bäumler z vedenia sociálneho krídla CDU povedal, že mnoho konzervatívcov sa za Merza hanbí.

Podľa Ramelowa sa Merz namiesto vážnych debát venuje tomu, na čo sa doteraz sústredila AfD. „Viem si predstaviť, ako sa (v AfD) plácali do stehien,“ povedal premiér o tom, že z takýchto Merzových slov má AfD radosť.

Podobnú nevôľu vyvolal Merz pred rokom, keď o ukrajinských vojnových utečencoch hovoril ako o sociálnych turistoch. Za svoje slová sa ospravedlnil. Médiá si v posledných týždňoch tiež všímajú toho, že Merz sa proti AfD nevymedzuje tak ostro, ako to bolo u konzervatívcov obvyklé. V Duríne dokonca konzervatívci spoločne s AfD presadili zníženie dane z nadobudnutia nehnuteľnosti. Za spoluprácu potom CDU čelila kritike, ktorú ale Merz odmietol.

AfD sa nijako netají tým, že by sa rada dostala k moci a že by mohla vládnuť s CDU. V reakcii na spoločné hlasovanie AfD a CDU vyhlásila spolupredsedníčka AfD Alice Weidelová, že Durínsko je len začiatkom presadzovania politickej vôle obyvateľov. Na vrchole obľuby je AfD aj na celonemeckej úrovni, kedy je v prieskumoch druhá za CDU a s náskokom niekoľkých percentuálnych bodov pred kancelárovou sociálnou demokraciou (SPD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet