Na hlavný obsah

Nemecký kancelár Scholz chce zastaviť nárast prichádzajúcich migrantov. Riešenie vidí v niekoľkých opatreniach

Kancelár pokračuje v zabezpečovaní hraníc.

Nemecký kancelár Scholz chce zastaviť nárast prichádzajúcich migrantov. Riešenie vidí v niekoľkých opatreniach
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz chce rôznymi opatreniami zastaviť trend narastajúceho počtu migrantov smerujúcich do Nemecka. V rozhovore s mediálnou skupinou RND poukázal aj na dodatočné opatrenia na ochranu hraníc, ktoré Nemecko uplatňuje aj v spolupráci s krajinami, ako je Česko. Informovala agentúra DPA

„Počet utečencov, ktorí sa túžia potom dostať sa do Nemecka, je v tejto chvíli príliš vysoký,“ konštatoval sociálnodemokratický (SPD) politik v rozhovore.

„Preto už dlho podporujeme ochranu vonkajších hraníc Európy. A pokračujeme v dodatočných opatreniach na zabezpečenie hraníc s Rakúskom, so Švajčiarskom a Českom sme sa dohodli na spoločných kontrolách na ich strane,“ pripomenul Scholz najnovšie opatrenia.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) tento týždeň oznámila, že nemeckí policajti budú kvôli boju proti nelegálnej migrácii hliadkovať spoločne s českými a poľskými kolegami na českej a poľskej strane hranice.

Poľsko musí vysvetliť niektoré obvinenia

Scholz tiež zdôraznil, že keď niekto v Nemecku neuspeje so žiadosťou o azyl, musí krajinu tiež opustiť. „O to sa musíme postarať,“ povedal. Poľskú vládu potom vyzval, aby zabezpečila, že nebude ďalej predávať víza, a utečencom tak nebude dávať znamenie, aby odišli do Nemecka.

Scholz už minulý víkend povedal, že Poľsko musí vysvetliť obvinenia, že poľské konzuláty v niektorých afrických a ázijských krajinách predávali pracovné víza v zrýchlenom režime rádovo za tisíce dolárov. Poľský minister zahraničia Zbigniew Rau potom Scholza obvinil z pokusu o zasahovanie do vnútorných záležitostí Poľska.

Scholz vyjadril nádej, že dohromady opatrenia rýchlo preukážu svoj účinok.

Šéf nemeckej vlády tiež povedal, že bude v novembri na rokovaní s premiérmi jednotlivých spolkových krajín usilovať o dohodu na financovaní nákladov na utečencov v obciach.

Pripomenul, že už ako minister financií krajinám ponúkol riešenie, ktoré sa opiera o skutočný počet prichádzajúcich. Spolkové krajiny úpravu, ktorá by počítala s federálnou podporou na hlavu, požadujú. V rozhovoroch minulý týždeň sa ale ešte nedohodli na jej výške.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet