Na hlavný obsah

Nemecké rasistické zoskupenie vykazovalo znaky sekty. Po raziách ho ministerka vnútra zakázala

Polícia prehľadala desiatky bytov.

Nemecké rasistické zoskupenie vykazovalo znaky sekty.  Po raziách ho ministerka vnútra zakázala
Nemecká ministerka vnútra a vnútorných záležitostí Nancy Faeserová Foto: TASR/AP

Nemecká polícia vykonala v stredu (27.9.) ráno razie v 12 spolkových krajinách v súvislosti s podozreniami z pravicového extrémizmu. Informovala o tom agentúra DPA.

Spolkové ministerstvo vnútra spresnilo, že polícia prehľadala 26 bytov 39 členov krajine pravicového zoskupenia s názvom Artgemeinschaft, ako aj jeho priestory.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová toto zoskupenie zakázala, oznámilo ministerstvo. Podľa týždenníka Spiegel prívrženci zoskupenia Artgemeinschaft veria v nadradenosť „nordickej rasy“ a vo svojich radoch majú militantných neonacistov.

Razie vykonali v niekoľkých spolkových krajinách

Ministerstvo vnútra zákaz odôvodňuje tým, že činnosť zoskupenia Artgemeinschaft je v protiklade s ústavnou poriadkom a myšlienkou porozumenia medzi národmi. Podľa Faeserovej vykazuje znaky sekty je „hlboko rasistické a antisemitské“. Združenie sa okrem toho „prostredníctvom nechutnej indoktrinácie detí a mladých ľudí snažilo vychovať nových nepriateľov ústavy“.

Policajné razie sa uskutočnili okrem iných a v spolkových krajinách Bádensko-Württembersko, Hesensko, Sasko-Anhaltsko, Dolné Sasko, Bavorsko a Durínsko.

Podľa Úradu na ochranu ústavy zahŕňala ideológia zoskupenia Artgemeinschaft aj rasistické, etnické a antisemitské prvky. Minulý rok na svojom kanáli na platforme Telegram distribuovalo karikatúru, v ktorej boli židia označení za očierňovaní ako „synov diabla“, uvádza Spiegel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet