Na hlavný obsah

Nová koaličná zmluva prinesie novinky vo fungovaní vlády. Politológ Lenč priblížil zmeny

Hovoril o nových koaličných radách aj predchádzaniu mediálnym rozporom.

Nová koaličná zmluva prinesie novinky vo fungovaní vlády. Politológ Lenč priblížil zmeny
Zľava predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Andrej Danko počas podpisu Koaličnej zmluvy. Foto: SITA/Milan Illík

Nedávno podpísaná koaličná zmluva je bežný dokument medzi politickými partnermi, hovoria odborníci. V tom aktuálnom je niekoľko detailov, ktoré sme v minulosti nevideli. Hneď v prvom článku je zadefinované zahraničné ukotvenie v NATO a Európskej únii.

Redaktor RTVS Juraj Jedinák sa preto v rozhovore opýtal politológa Jozefa Lenča z Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave, či ide o predídenie sporu medzi stranami, aký sme videli v minulosti napríklad medzi SNS a Mostom – Híd, práve v prípade zahraničnej politiky.

„Môže to byť jeden z dôvodov, ale skôr si myslím, že primárne je to tam, aby sa upokojila časť verejnej mienky a aby najmä strana Hlas-SD nemala pochybnosti ohľadom podpory vládnej koalície,“ uviedol Lenč.

Vypočujte si celý rozhovor s politológom UCM Jozefom Lenčom. V relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko sa s ním rozprával redaktor RTVS Juraj Jedinák:

Neštandardnou súčasťou koaličnej zmluvy sú podľa Lenča krajské či okresné koaličné rady. Ide o novinku, ktorej cieľom je podľa politológa centralizovanie moci politických strán smerom na regióny. Teda, aby sa na úrovniach samospráv nenarúšala jednota v koalícii.

Koaličná zmluva zahŕňa aj článok o riešení sporov. Podľa neho by sa strany mali zdržať ďalších postupov a verejných vyjadrení, kým sa nevyriešia. Môže ísť o poistku o predídenie konfliktov na verejnosť.

„Je to reflexia na to, čo sa dialo v predchádzajúcom volebnom období. Dokonca aj v tom volebnom období, kedy súčasťou koalície bol Smer a SNS, keď sme mohli vidieť roztržky medzi Andrejom Dankom a Smerom,“ skonštatoval politológ UCM.

Podľa Lenča sa v koaličnej zmluve komunikuje len možnosť predchádzania medializovaniu konfliktov v rámci koalície. „Nikomu nebráni tá zmluva, aby ju vypovedal,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál