Na hlavný obsah

Krásne námestie špatí špinavá dlažba. Majitelia niektorých prevádzok v Spišskej Novej Vsi si ju čistia sami

Mesto sľubuje nápravu, na čistenie mu chýbali financie.

Krásne námestie špatí špinavá dlažba. Majitelia niektorých prevádzok v Spišskej Novej Vsi si ju čistia sami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Krásna, ale špinavá – taká je dlažba na spišskonovoveskom námestí. Jej nečistota viacerým obyvateľom prekáža. Niektorí ju začali čistiť na vlastné náklady. Vedenie mesta sľubuje, že to napraví.

Mesto Spišská Nová Ves sa viackrát zapísalo do Guinnessovej knihe rekordov. K tým najznámejším patria najvyššia kostolná veža i najdlhšie šošovkovité námestie. Problémom je dlažba, ktorá je na námestí viac ako 20 rokov. Viacerí sa zhodujú, že ju ani raz poriadne nevyčistili.

Viac o dlažbe v Spišskej Novej Vsi zisťovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

„Opakovane sme upozorňovali, že máme krásne námestie, ale špinavé. Nedodržiavame čistotu, neudržiavame si to,“ skonštatoval mestský poslanec Rastislav Javorský.

Keďže mesto doteraz nereagovalo a špinavú dlažbu nevyčistilo, viacerí podnikatelia vzali iniciatívu do vlastných rúk a dlažbu vyčistili aspoň pred svojimi prevádzkami. Podlahu vyčistili aj pred pivárňou v centre mesta.

„Táto podlaha už bola v katastrofálnom stave. Tu mám v letnom období terasu a ľudia mi nechceli tu ani sedieť kvôli zápachu. Dostal som tip, že sa to dá robiť jednoducho, len s vapkou, s nejakým tryskovým nástavcom, za používania iba čistej vody. Trvalo to nejakú hodinku, dve,“ opísal prevádzkar miestnej pivárne Rastislav Milan Šadera.

Na čistenie chýbajú finančné prostriedky

„Pán primátor nás na jednom zastupiteľstve vyzval, aby sme priložili ruku k dielu, tak som si to zobral k srdcu a vyčistil som tu,“ dodal poslanec Javorský.

„Čo sa týka čistenia dlažby, my sme túto aktivitu chceli vykonať už v minulom roku. Žiaľ, sme nenašli, finančné prostriedky. Toto čistenie chceme vykonať ešte v tomto roku. Keď nebudú ranné mrazy, tak by sme pristúpili čo najskôr k tomuto čisteniu,“ informoval vedúci komunálneho servisu Peter Hamrák.

Obyvatelia Spišskej Novej Vsi suplujú mesto aj v iných činnostiach. V lete niektorí kosili na verejných priestranstvách vysokú trávu a v zime si sami sypú na chodníky posypovú soľ. Tú im rozdáva mesto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny