Na hlavný obsah

Ochranári žiadajú kompetentného ministra životného prostredia

Ich otvorený list podpísalo vyše 50-tisíc ľudí.

Ochranári žiadajú kompetentného ministra životného prostredia
Zástupcovia environmentálnych organizácií. Foto: TASR/Dano Veselský

Post ministra životného prostredia by mal byť obsadený na základe odborných vedomostí a kompetencií. Vyhlásili to zástupcovia organizácií venujúcich sa ochrane prírody.

Adresovali tiež otvorený list Národnej rade SR a budúcemu šéfovi envirorezortu, ktorý podpísalo viac ako 50-tisíc občanov a desiatky odborníkov. Podľa ochranárov by rezort nemali viesť ľudia, ktorí spochybňujú vedecký konsenzus o klimatickej zmene.

„Dôvodom nášho otvoreného listu nie je nejaká osobná averzia proti pánom Huliakovi, Kuffovi či Tarabovi. A už vonkoncom nie obava o vyschnutie finančných tokov z ministerstva, ako to oni predstavujú. Ale autentická obava o úroveň spravovania tohto rezortu na najbližšie roky,“ vysvetlil ekológ z občianskej iniciatívy My sme les Ondrej Kameniar.

„Počuli sme vyjadrenie, ako nemôžeme pre boj s klimatickou krízou obetovať ekonomiku Slovenska. To však presne vystihuje hlboké nepochopenie problému. Riešenia klimatickej krízy totiž nie sú obetou, ale príležitosťou. Príležitosťou mať mestá s čistým vzduchom, dediny s dostatkom vody, nové pracovné miesta v zelených odvetviach a prírodu, vďaka ktorej sa budeme vedieť s následkami klimatickej krízy vyrovnať,“ povedala riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

Podľa jej slov sú to všetko veci, ktoré posilnia aj fungovanie slovenskej ekonomiky. „Preto je dôležité, aby ministerstvo viedol človek, ktorý chápe riešenie klimatickej krízy a straty biodiverzity ako obrovskú príležitosť pre lepšiu krajinu a lepšie Slovensko,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko