Na hlavný obsah

Napätie na Blízkom východe eskaluje, odborníci varujú pred ďalšími konfliktmi

Demonštrácie okrem Hebronu vypukli aj v Nabluse a Jenine.

Napätie na Blízkom východe eskaluje, odborníci varujú pred ďalšími konfliktmi
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Po tragédii v nemocnici v Gaze vyšli protestovať stovky Palestínčanov na Západnom brehu. Žiadali odchod palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a viacerí heslami vyjadrovali podporu Hamasu.

Západný breh pod vedením umiernenejšieho Fatahu sa považuje za menej radikálny. Odborníci upozorňujú, že napätie na okupovaných územiach eskaluje a môže vyústiť do ďalšieho konfliktu.

Protestom na Západnom brehu sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Chovančáková:

Sme muži Muamada Dífa – vodcu Hamasu – a mesto Hebron patrí Hamasu – skandovali demonštranti na Západnom brehu potom, čo sa dozvedeli o zničenej nemocnici. Viacerí kritizovali palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása za nedostatočné vyhradenie sa proti Izraelu.

Demonštrantov, ktorí hádzali kamene a skandovali heslá proti lídrovi palestínskej samosprávy, rozohnali palestínske bezpečnostné zložky slzotvorným plynom.

Demonštrácie okrem Hebronu vypukli aj v Nábuluse a Jenine, čiže v mestách, v ktorých počas roka pravidelne dochádza k stretom medzi izraelskou armádou a palestínskymi militantnými organizáciami.

Tie od začiatku bombardovania Gazy výrazne eskalujú – izraelské sily od minulého týždňa zabili pri násilných protestoch minimálne 60 Palestínčanov.

Napätie bude eskalovať

Odborník na Blízky východ Attila Kovács z Univerzity Komenského očakáva, že napätie na okupovaných územiach bude eskalovať.

„Útok proti nemocnici bol zlomovým bodom v tomto konflikte – vnútropoliticky aj smerom von. Na Západnom brehu sa diali už rôzne konflikty aj počas krízy v Gaze, ale teraz to vyústilo v naozaj masové demonštrácie,“ hovorí Kovács.

Otázne však podľa neho je, či sa Palestínčania budú schopní spojiť a spustiť ďalšie povstanie proti Izraelu – čiže tretiu intifádu. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch povstaní, ktoré začali koncom 80. rokov a na začiatku milénia, sú súčasné protesty neorganizované.

„Útok na Gazu spojil Palestínčanov a aj frakcie, ktoré boli predtým rozhádané, sa spojili. Uvidíme, ako dlho to vydrží a či sa niekto ujme úlohy organizátora, to tam chýbalo. To, že prezident Abbás tak dlho mlčal, prinieslo do toho neistotu a zmätok,“ dodáva Kovács.

Pozorovatelia tiež upozorňujú na rastúce násilie medzi nelegálnymi židovskými osadníkmi, ktorí sa za masaker Hamasu chcú pomstiť Palestínčanom na Západnom brehu, píše nezávislý izraelský portál +927. Minimálne dve arabské dediny sa pre obavy z pogromov vyľudnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál