Na hlavný obsah

P. Pellegrini: Bude mi ľúto, ak sa v parlamente uchýlime k tomu, aby sme mali konflikt len pre konflikt

K politike patrí politický spor, ale musí byť vecný a nie osobný, dodal.

P. Pellegrini: Bude mi ľúto, ak sa v parlamente uchýlime k tomu, aby sme mali konflikt len pre konflikt
Novozvolený predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

K politike patrí politický spor, je žiaduci, ale musí byť vecný a nie osobný, uviedol nový predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

„Bude mi ľúto ak sa v parlamente uchýlime k tomu, aby sme tu mali konflikt len pre konflikt, z toho sa ľudia nenajedia, ekonomika neporastie a životná úroveň sa nezlepší“ dodal.

„Je na nás, či budeme robiť z NR SR krčmu piatej cenovej skupiny alebo sa pokúsime o základnú politickú kultúru v tom zmysle, že nebudeme zbytočne urážať svojich oponentov, že budeme mať medzi sebou konflikty hodnotové,“ dodal.

„Máme plne funkčnú NR SR. Celý priebeh ustanovujúcej schôdze sa udial plne v súlade s ústavou, “ priblížil.

Pellegrini sa znova poďakoval za to, že pri voľbe za predsedu NR SR získal 131 hlasov. „Vážim si to, je to pre mňa veľký záväzok, aby Národná rada SR fungovala tak, ako má,“ vyhlásil.

„Včera som povedal že si veľmi želám, aby sme boli skutočne radou národnou, teda takou, ktorá sa stará o všetkých občanov Slovenskej republiky, nielen ich časť, aby sme sa starali aj o občanov, ktorí volili opozičné strany, ale aj strany, ktoré sa do parlamentu nedostali,“ zdôraznil.

Budúci policajný prezident

Pellegrini vyhlásil, že rešpektuje nominácie koaličných partnerov na vládne funkcie. Zdôraznil, že koaliční partneri zároveň za svojich nominantov preberajú zodpovednosť.

„Niektoré nominácie sa niekomu nemusia páčiť, ale mali by sme ich vyhodnocovať po dvoch-troch mesiacoch, ako budú fungovať. Počkajme si na reálny výkon,“ zhrnul Pellegrini.

Kto sa stane novým prezidentom Policajného zboru podľa neho nie je ešte známe. Predseda parlamentu zdôraznil, že rešpektuje, že ide o kompetenciu nového ministra vnútra. „Meno zatiaľ so mnou pán minister nekonzultoval,“ dodal.

Na otázku, či by sa ním mohol stať bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry NAKA Branislav Zurian odpovedal, že si to nemyslí a že jeho meno sa v tejto súvislosti neskloňovalo.

Vypočujte si celý výstup novozvoleného predsedu parlamentu Petra Pellegriniho:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko