Na hlavný obsah

Pásmo Gazy čelí najväčšiemu izraelskému ostreľovaniu od vyhrotenia konfliktu

Výbuchy prerušili internetové aj telefonické spojenia.

Palestínske pásmo Gazy čelí najväčšiemu izraelskému ostreľovaniu od 7. októbra. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svoje snímky a tiež na vyjadrenie radikálneho hnutia Hamas.

V pásme Gazy sa zároveň prerušilo internetové aj telefonické spojenie, uviedla agentúra Reuters. Silné ostreľovanie smeruje aj z pásma Gazy na Izrael, kde na mnohých miestach znejú sirény, napísal server The Times of Israel.

Hovorca izraelskej armády oznámil, že v noci armáda rozšíri pozemné výpady do pásma Gazy, kam prenikla na niekoľko hodín aj v noci na piatok. Už mnoho dní sa špekuluje o začatí rozsiahlej izraelskej pozemnej ofenzívy do pásma Gazy.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v piatok večer povedal, že armáda v noci rozšíri svoje pozemné akcie v pásme Gazy. Opätovne vyzval obyvateľov mesta Gaza, ktoré leží na severe, aby sa premiestnili na juh oblasti.

Tam už sa v predchádzajúcich dňoch presunuli státisíce Palestínčanov, aj juh pásma však izraelská armáda ostreľuje. Izrael začal bombardovanie pásma Gazy 7. októbra po brutálnom a rozsiahlom útoku hnutia Hamas na Izrael, ktoré v pásme vládne.

Ostreľovaniu čelí aj Izrael

Hamas podľa agentúry AFP uviedol, že vypálil na Izrael „salvu rakiet“ v reakcii na intenzívne izraelské bombardovanie na severe pásma Gazy. Toto ostreľovanie Hamas označil za „bezprecedentné“ od začiatku vojny.

Armádny hovorca Hagari následne potvrdil, že izraelské sily „významným spôsobom“ zosilneli ostreľovanie mesta Gaza a jeho okolia, uviedla AFP.

Palestínska telekomunikačná spoločnosť podľa agentúry Reuters a AP uviedla, že v pásme Gazy sa prerušil internet aj mobilné telefonické spojenie pre ťažké ostreľovanie.

„Sme úplne odstrihnutí od spojenia, medzi oblasťami v pásme Gazy aj so svetom. Spojenie nefunguje v takmer celom pásme Gazy,“ uviedla reportérka televízie al-Džazíra. „Aj miestny rozhlas prerušuje izraelská armáda, ktorá miestnym ľuďom stále posiela varovanie,“ dodala reportérka, ktorá je v centrálnej časti pásma Gazy.

Z pásma Gazy podľa izraelských médií rakety odpálili smerom na Tel Aviv, stredný Izrael a sever okupovaného Západného brehu Jordánu. Reportér agentúry AFP počul hlasné explózie v oblasti Ramalláhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet