Na hlavný obsah

Obyvatelia Izraela po útoku Hamasu hromadne navštevujú strelnice, predaj zbraní vzrástol

Obchody so zbraňami a strelnice predĺžili prevádzkový čas, aby zvládali náhly dopyt.

Obyvatelia Izraela po útoku Hamasu hromadne navštevujú strelnice, predaj zbraní vzrástol
Na snímke izraelský vojak. Foto: TASR/AP

Po šokujúcom útoku radikálneho palestínskeho hnutia Hamas sa Šimrit Ben Arošová, matka z izraelskej osady na okupovanom Západnom brehu, vydala na strelnici v meste Kfar Saba. Absolvovala výcvik potrebný na získanie zbrojného pasu, píše agentúra Reuters.

„Mám šesť detí a po udalostiach zo 7. októbra som pochopila, že sa musím chrániť sama. Noci sú hrôzostrašné. Chcem získať zbrojný pas, aby som bola v bezpečí a mohla chrániť svoje deti, „hovorí.

Izraelčania, ktorých vystrašilo vraždenie komanda Hamasu v dedinách a mestách na juhu krajiny a znepokojila pomalá reakcia armády, sa s požehnaním vlády vyzbrojujú vo veľkom.

Obchody so zbraňami a strelnice predĺžili prevádzkový čas, aby zvládali náhly dopyt. Medzi ich novými zákazníkmi sa objavujú aj niektorí bývalí zástancovia prísnych zákonov o držaní zbraní.

Podľa televízie Channel 13 po 7. októbri prišlo 150-tisíc žiadostí o zbrojný pas, zatiaľ čo vlani to za rovnaké obdobie bolo iba 42 žiadostí. Predaj zbraní je v Izraeli prísne obmedzený a získať civilný zbrojný pas nie je jednoduché.

Ľudia si zbrane pochvaľujú

Niektorí z tých, ktorí masaker Hamasu prežili, si pochvaľujú, že mali po ruke zbrane, ktoré mohli použiť na ochranu svojich životov a domovov dovtedy, kým im na pomoc s často niekoľkohodinovým oneskorením prišla armáda.

Ultrapravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir možnosť držať zbrane tiež považuje za prevenciu proti tomu, aby sa znovu rozhoreli nepokoje medzi izraelskými Arabmi a židovskou väčšinou, ktoré sprevádzali poslednú vojnu v Gaze v roku 2021.

Podľa premiéra Benjamina Netanjahua je Izrael v totálnej vojne proti Hamasu. V televíznom prejave odvysielanom v stredu (25. 10.) povedal, že to tiež obnáša „podporu civilistom, aby sa vyzbrojovali pre sebaobranu“.

Predtým to trvalo mesiace, kým úrady vybavili žiadosť o zbrojný pas vzťahujúcu sa zvyčajne na držanie pištolí skôr ako pušiek. Teraz sa táto doba skrátila na dni. Ben Gvirom vedené ministerstvo tiež rozšírilo okruh osôb, ktoré môžu nosiť zbraň.

Izraelská armáda k povinnej vojenskej službe všeobecne neodvádza arabských občanov, z ktorých sa mnoho považuje za Palestínčanov. Je možné, že získať zbrojný pas nebudú môcť.

Počet tréningov na strelnici sa zvýšil

Na strelnici v Kfar Sabe sa pred 7. októbrom konal len jeden tréning denne. Teraz organizuje tri až štyri za deň. Strelecký inštruktor Gil Šemeš hovorí, že prílev nových záujemcov je obrovský a že sú medzi nimi „ako ľudia žijúci v nebezpečných oblastiach, tak bežní ľudia, ktorí sa len chcú chrániť, pretože videli, čo sa stalo“. Spoločnosť, ktorej strelnica patrí, najímá ďalších inštruktorov, aby nápor zvládla.

Zástancovia opatrného prístupu k držaniu zbraní upozorňujú, že ich sprístupnenie väčšiemu počtu ľudí so sebou nesie zvýšené riziko prípadov vrážd a samovrážd a situácií, keď niekto vystrelí omylom.

Ľudia, ktorí nemajú výcvik ako reagovať v momente, keď sa cítia v nebezpečenstve, môžu spôsobiť smrť nevinných osôb, uviedla organizácia, ktorá sa nazýva Pištoľ na kuchynskom stole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet