Na hlavný obsah

Po odpracovaní 40 rokov môžu ľudia odísť do predčasného dôchodku, úradnícka vláda to chce buď sprísniť alebo zrušiť

Dvere do penzie to otvorilo veľkej skupine ľudí.

Po odpracovaní 40 rokov môžu ľudia odísť do predčasného dôchodku, úradnícka vláda to chce buď sprísniť alebo zrušiť
Na ilustračnej snímke peniaze. Foto: RTVS

Možnosť odísť do predčasného dôchodku po odpracovaní 40 rokov presadil ešte predchádzajúci vládny kabinet. Úradnícka vláda teraz navrhuje, aby sa táto možnosť buď sprísnila, alebo zrušila úplne. Jedno z navrhovaných opatrení úradníckej vlády, ako konsolidovať verejné financie, by sa dotklo budúcich penzistov, ktorí plánujú ísť do dôchodku predčasne.

Odpracovanie 40 rokov je od vlani jednou z možností, ako odísť do predčasného dôchodku. Dvere do penzie to tak otvára veľkej skupine ľudí. “Náklady pre verejné financie sa budú postupne zhoršovať, a dosiahnu až viac ako 0,3% HDP,“ uviedol člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Odchodu do predčasného dôchodku sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

„Ak chceme stabilizovať mieru zadlženia na Slovensku, treba pristúpiť k razantným konsolidačným opatreniam, k ozdraveniu verejných financií,“ vysvetlil poverený minister financií SR Michal Horváth.

Ak sa takáto možnosť odchodu do dôchodku nezmení alebo nezruší, podľa ekonóma verejné financie utrpia. „Ide o pomerne nákladné opatrenie,“ povedal ekonóm z Prognostického ústavu Slovenskej Akadémie vied Vladimír Baláž.

Sociálna poisťovňa vypláca takmer 13-tisíc predčasných starobných dôchodkov. Z toho asi 3 500 bolo priznaných po 40 odpracovaných rokoch.

Dvojitá strata pre verejné financie

„Keď odídete do predčasného dôchodku, tak sa stanú dve veci. Prestanete platiť odvody do sociálnej poisťovne. Na druhej strane začnete poberať dôchodok, čiže vy budete príjemca. To je ako keby dvojitá strata pre systém verejných financií,“ dodal Baláž.

Ekonóm hovorí, že pri súčasnej diere v rozpočte si to nemôžeme dovoliť, a to aj vzhľadom na situáciu na trhu práce. Náhle odchody do predčasného dôchodku pocítil nedávno napríklad dopravca v Nitre.

„K mimoriadnemu nedostatku vodičov aktuálne prispela zmena zákona, ktorá umožnila zamestnancom zvýhodnený odchod do predčasného dôchodku po odpracovaní 40 rokov,“ uviedol hovorca spoločnosti Arriva na Slovensku Peter Stach.

„Je to nejaké opatrenie, ktoré teda vláda chce presadiť najmä z dlhodobého hľadiska? – Áno, je to pomoc v dlhodobom hľadisku a je to aj opravenie nejakého nesystémového prvku v našom dôchodkovom systéme, lebo ten dôchodkový systém bol pomerne dobre vyladený,“ dodal Šuster.

Návrh poverenej vlády Ľudovíta Ódora na zmenu alebo zrušenie podmienky odpracovaných 40-tich rokov pre vznikajúcu vládu nie je záväzný. V prípade, že by si ho nový kabinet osvojil, za zmenu by muselo v parlamente hlasovať minimálne 90 poslancov, aby ju presadil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika