Na hlavný obsah

Po zmenách v polícii sa koalícia zameria na špeciálneho prokurátora. D. Lipšic by mohol prísť o funkciu

Preveria okolnosti jeho bezpečnostnej previerky.

Po zmenách v polícii sa koalícia zameria na špeciálneho prokurátora. D. Lipšic by mohol prísť o funkciu
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Po zmenách v polícii môže prísť na rad špeciálny prokurátor. Poslanec za SNS Roman Michelko v RTVS povedal, že preveria, za akých okolností prišiel Daniel Lipšic k bezpečnostnej previerke. Ak sa potvrdí, že ju nadobudol v rozpore so zákonom, poslanec je presvedčený, že o ňu príde a tým aj o funkciu špeciálneho prokurátora.

Bezpečnostná previerka na stupeň „prísne tajné“ predstavuje podmienku, aby sa kandidát mohol stať špeciálnym prokurátorom. Daniel Lipšic o previerku nemohol žiadať sám. Preto, v roku 2021, mu v tom pomohol vtedajší minister práce, Milan Krajniak (Sme rodina).

„Čo je otáznikom a bude otáznikom, je previerka špeciálneho prokurátora, ktorá brutálnym spôsobom smrdí. Ten človek bol v extrémnom konflikte záujmov. Previerka sa bude preverovať. Predpokladám, že mu mu ju odoberú, čím skončí,“ uviedol poslanec za SNS Michelko.

Poslanci sa k situácii vyjadrili po diskusnej relácii O 5 minút 12. Viac sa dozviete v reportáži redaktorky RTVS Ivety Vankovej:

Nový minister vnútra už vymenil policajného prezidenta, zrušil viceprezidentov polície, a vyšetrovateľov – takzvaných čurillovcov postavil mimo služby.

„Obávam sa že bude mať vládna koalícia snahu zasahovať aj do iných orgánov v rámci orgánov činných v trestnom konaní, vrátane špeciálnej prokuratúry, súdov, súdnej rady. Predpokladám, že orgány vymáhania práva sa ocitnú v tejto vláde v ohrození,“ skonštatoval poslanec za SAS Ondrej Dostál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko