Na hlavný obsah

Pri ustúpení SNS od nominácie R. Huliaka zvíťazila racionalita, povedal poslanec R. Michelko

M. Kéry hovoril o dvojakom metre prezidentky.

Pri ustúpení SNS od nominácie R. Huliaka zvíťazila racionalita, povedal poslanec R. Michelko
Poslanec Smeru-SD Roman Michelko. Foto: RTVS

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) poskladal novú vládu za 25 dní. Na prekážku narazil, keď prezidentka Zuzana Čaputová nesúhlasila s nomináciou Rudolfa Huliaka (SNS) za kandidáta na ministra životného prostredia. Slovenská národná strana (SNS) pôvodne toto meno meniť nemienila.

Poslanec SNS Roman Michelko priblížil, že zmena prišla pod časovou tiesňou. Strana si uvedomila aj fakt, že by pravdepodobne neuspela ani s ústavnou žalobou. Fico totiž nebol v čase predloženia nominácií dezignovaným premiérom.

„Nemalo zmysel sa niekoľko týždňov naťahovať a nechávať ďalej v agónii úradnícku vládu Ľudovíta Ódora. Zvíťazila nejaká základná racionalita a vyhralo to, že egá nie sú podstatné, ale podstatný je prospech krajiny,“ vysvetlil.

Fico prezidentku obvinil z protiústavného konania, keď odmietla ministerskú nomináciu Huliaka. Poslanec za Smer-SD Marián Kéry Čaputovú kritizoval, že podobne nepostupovala pri vláde Igora Matoviča (Slovensko) v roku 2020. Spomenul nominácie exministra životného prostredia Jána Budaja alebo exšéfku investičného rezortu Veroniku Remišovú (Za ľudí).

„Chcem sa opýtať, aké skúsenosti mal I. Matovič s riadením ministerstva financií alebo manažovaním, keď vieme o jeho výrokoch, že finančné prostriedky v jeho rodine spravuje jeho manželka? Mne osobne vadí tá dvojtvárnosť a dvojaký meter, ktorý prezidentka použila pri vymenovaní vlády v roku 2020 s terajšou situáciou,“ uviedol Kéry.

Na reakciu vyzval Dostála aj Michelku. Poslanec SaS argumentoval, že vtedy pochybnosti o týchto nominácie nemuseli mať ústavný rozmer. Ten identifikovala prezidentka len pri Huliakovi.

Niektoré mená vadia aj opozícii

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasilo ani s druhou nomináciou na šéfa envirorezortu a súčasným ministrom Tomášom Tarabom. Poslanec PS Ivan Štefunko priblížil, že PS prezidentku nevyzývalo, aby jeho nomináciu neprijala, ale kritizovalo ju. S Čaputovou hnutie nekomunikovalo.

„Pán Taraba je pán Huliak v obleku – to bol náš postoj. Majú podobný názor na problematické body,“ skonštatoval poslanec progresívcov. Dodal, že Huliakova kampaň bola v rozpore s hodnotami zakotvenými v ústave.

Problémy s niektorými nomináciami mala aj SaS. Poslanec Ondrej Dostál priblížil, že stranu vyrušili viaceré nominácie zo strany národniarov aj Smeru-SD. Čo sa týka prezidentkinho postupu, hovorí, že postupovala v súlade s ústavou.

„Nie je to len o tom, že pani prezidentka má nejaké subjektívne výhrady. Keby to bolo iba podľa jej vôle, som presvedčený, že by nevymenovala tri štvrtiny vlády. Nemôže byť, nemala by byť len poštárkou, ak by tomu tak bolo, potom by v ústave mohlo byť napísané, že parlament zvolí premiéra a premiér vymenuje členov vlády,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko