Na hlavný obsah

Policajtov z Humenného postavili mimo službu: Vodičské preukazy dávali aj tým, ktorí skúšky neurobili

Obvinení sú šiesti policajti.

Policajtov z Humenného postavili mimo službu: Vodičské preukazy dávali aj tým, ktorí skúšky neurobili
Budova Okresného riaditeľstva PZ v Humennom. Foto: RTVS

Šiestich z 23 policajtov Okresného dopravného inšpektorátu v Humennom dočasne pozbavili výkonu služby. Čelia obvineniam z korupcie a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Vodičské preukazy dávali aj osobám, ktoré skúšky neurobili.

„Môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby vzniesla obvinenie v tomto roku celkovo šiestim príslušníkom Policajného zboru zaradeným na Okresnom dopravnom inšpektoráte v Humennom,“ informoval hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Viac o obvinených policajtoch zisťovala redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

Protizákonnou činnosťou policajtov sa zaoberá aj Krajská prokuratúra v Prešove. Tá vedie dve trestné veci, v ktorých vystupujú ako obvinení policajti z humenského dopravného inšpektorátu.

„V jednej bolo vznesené obvinenie jednej osobe v júni tohto roka pre prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa, ešte nie je právoplatné. V druhej trestnej veci bolo v máji vznesené obvinenie štyrom osobám pre prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ uviedol zástupca hovorcu prešovskej krajskej prokuratúry Michal Sovič.

Obvinených policajtov dočasne pozbavili výkonu štátnej služby. Majitelia autoškôl vidia východisko ako eliminovať protizákonné konanie v zmene systému skúšania žiakov. Namiesto uniformovaných policajtov by mali budúcich vodičov skúšať civilní komisári.

„Ak jazdí s týmto dokladom a nemá regulárny výcvik v autoškole a štátnu skúšku, tak je nebezpečný pre všetkých účastníkov cestnej premávky,“ priblížil dopravný analytik Ľubomír Drahovský.

Obvinení policajti vinu odmietajú. Jeden z nich žiada postup podľa paragrafu 363. Vo veci rozhodnú v zákonnej lehote do šiestich mesiacov od podania žiadosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny