Na hlavný obsah

V niektorých krajinách môžu voliť aj 16-roční. Slovensko za vyspelejšími krajinami zaostáva, myslí si zakladateľka iniciatívy Dajme deťom hlas

Krajiny najskôr umožňujú mladým ľuďom voliť do samospráv.

Kým v niektorých krajinách majú mladí ľudia od 16 rokov volebné právo alebo sa o tejto možnosti aspoň diskutuje, Slovensko za vyspelejšími demokraciami zaostáva. Myslí si zakladateľka iniciatívy Dajme deťom hlas Andrea Hajdúchová.

Vysvetlila, že aj takéto krajiny však neudelili mladým ľuďom volebné právo do národných volieb ihneď. Išli na to postupne. „Ide to od samosprávnych volieb postupne ďalej až ku krajinám, ktoré už priznali volebné právo mladým v národných voľbách,“ vysvetlila s tým, že krajiny sa tak rozhodli na základe skúseností práve z volieb do samospráv.

O volebnom práve pre mladých ľudí sa so zakladateľkou iniciatívy Dajme deťom hlas Andreou Hajdúchovou v relácii Aktuálne :24 rozprávala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Medzi európske krajiny, v ktorých 16-roční ľudia môžu voliť v samosprávnych voľbách, patria napríklad Belgicko, Švédsko, Nórsko, Estónsko, Nemecko, Škótsko či Wales. Účasť vo voľbách do národného parlamentu im povoľujú Rakúsko a Malta. Nemecko zároveň umožnilo mladým ľuďom zúčastniť sa volieb do Európskeho parlamentu.

Tínedžeri chcú mať volebné právo prevažne z dôvodu, že sa cítia prehliadaní, dokazujú viaceré prieskumy. Opačné spektrum, ktoré je proti znižovaniu veku nadobudnutia volebného práva, tvrdí, že na to ešte nie sú dostatočne zrelí alebo vzdelaní.

„Budeme čakať na to, kedy budeme dostatočne vzdelaní? To je téma, ktorá môže byť nekonečná. Na druhú stranu – ani od voličov, ktorí sa bežne zúčastňujú volieb nikto nevyžaduje nejaké testy, nikto netestuje úroveň vzdelanosti,“ skonštatovala Hajdúchová.

Mladých predovšetkým zaujímajú témy životného prostredia, vzdelania, duševného zdravia aj ponuky služieb. Názory sú však rôznorodé. Uprednostňujú hodnotné, vecné a konrétne informácie od politikov.

„Politické strany si všímajú kanály, ktoré mladí ľudia používajú. Videli ich, zasiahli ich, ale čo mladým ľuďom prekážalo bolo, že sú podceňovaní. Politici a politické strany našli správny kanál a že im tam dávajú obsah, ktorý nepovažujú za dostatočne odborný, plytký,“ dodala s tým, že politici by nemali rezignovať na obsah, ktorí komunikujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko