Na hlavný obsah

Polícia avizovala, že za parkovanie na chodníkoch bude rozdávať napomenutia, šoféri však dostávajú aj pokuty

Polícia riešila od začiatku tohto mesiaca 900 porušení.

Polícia avizovala, že za parkovanie na chodníkoch bude rozdávať napomenutia, šoféri však dostávajú aj pokuty
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za porušenie zákazu napomenutie. Takto chcela v prvých týždňoch riešiť mestská polícia nedovolené parkovanie na chodníkoch. Napriek tomu dostávali šoféri pomerne vysoké pokuty. Polícia riešila od začiatku tohto mesiaca 900 prípadov porušenia.

V prvej polovici tohto mesiaca zasahovali hliadky polície pri 939 situáciách, kedy šoféri auto odparkovali napriek zákazu na chodníku.

„Z toho celkového počtu riešených prípadov bola priestupcom uložená bloková pokuta v 119 prípadoch,“ uviedla hovorkyňa mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy Barbora Krajčovičová.

Pokutám za parkovanie na chodníku sa venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

Mnohých táto pokuta nemilo prekvapila. Podľa slov Petra Bublu sa magistrát s mestskou políciou dohodol, že tam, kde to bude možné, budú priestupky riešiť prvé týždne napomenutím.

„Nebolo zmyslom dávať hneď pokuty, preto sme išli aj tou cestou, najskôr upozorňovať vodičov, aby mali nejaký čas na to, aby zmenili svoje návyky,“ priblížil hovorca Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy Peter Bubla.

Podľa podpredsedu Slovenskej parkovacej asociácie táto informácia mnohých ľudí zmiatla a mohla byť jedným z dôvodov, prečo ľudia na chodníkoch naďalej parkujú.

„Myslím si, že raz keď niekto porušuje zákon, mal by byť sankcionovaný. A rôzne prechodné obdobia, pokiaľ nie sú zakotvené priamo v zákone, len mätú šoférov,“ hovorí podpredseda Slovenskej parkovacej asociácie Peter Milko.

Niekde sa inde ako na chodníku parkovať nedá

Na niektorých miestach sa inak ako na chodníku zaparkovať nedá. Magistrát Bratislavy avizuje, že v prípade potreby doznačí postupne ďalšie parkovacie miesta. Nie je však možné zlegalizovať každý chodník.

„Problémy môžu byť najmä vo večerných časoch na sídliskách, alebo problémy vznikajú pri zdravotníckych a školských zariadeniach,“ dodáva Milko.

„Podľa mňa ak zanechali 1,5 metra, tak by sa to nemalo nejako postihovať. Stále ide o to, že tam nechali ten priestor pre chodcov alebo mamičky s deťmi v kočíkoch,“ myslí si šofér Tomáš Galanda.

Na Sklenárovej ulici ešte pred nedávnom pravidelne na chodníku stáli autá. Podľa okolitých chodcov väčšinu odlákali práve pokuty.

„Je tu prázdnejšie, dá sa tu chodiť, nezavadzajú tu. Mám prehľad na cestu, ani sa nebojím, či niečo zrazu nevybehne,“ pochvaľuje si chodec Tomáš Vydarený.

Mestská polícia Bratislava varuje vodičov, že ak budú naďalej zákazy masívne porušovať, tak pristúpi k sprísneniu opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko