Na hlavný obsah

Poľsko a Maďarsko evakuovali svojich občanov z Izraela, niektoré letecké spoločnosti rušia lety

Maďarsko evakuovalo 215 ľudí.

Poľsko a Maďarsko evakuovali svojich občanov z Izraela, niektoré letecké spoločnosti rušia lety
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP/Tsafrir Abayov

Maďarsko v noci na pondelok (9. 10.) evakuovalo 215 ľudí z Izraela, ktorý cez víkend napadli ozbrojenci z radikálneho hnutia Hamas.

Evakuáciu svojich občanov už začalo aj Poľsko, prvé lietadlo s približne 120 ľuďmi pristálo vo Varšave v pondelok skoro ráno, informoval server BBC News. Viaceré letecké spoločnosti medzičasom pozastavili lety do Tel Avivu, kým sa nezlepšia bezpečnostné podmienky.

Maďarsko v noci letecky evakuovalo 215 ľudí z Izraela dvoma lietadlami, tie bezpečne pristáli v Budapešti, uviedol minister zahraničia Peter Szijjártó. Poďakoval tiež Izraelu, Cypru, Grécku, Turecku, Bulharsku a Rumunsku za rýchle povolenie na let.

„Prví ľudia evakuovaní z Izraela sú už v Poľsku. Chcel by som poďakovať (našim) vojakom za efektívne vykonanie operácie. Ste najlepší,“ napísal na sociálnej sieti X poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Ďalšie dve lietadlá by mali priletieť neskôr počas dňa. V nedeľu Blaszczak uviedol, že na odlet z Izraela čaká asi 200 poľských turistov, vrátane detí na školskom výlete. Pri operácii pomáha najmenej 200 poľských vojakov.

Bulharsko už v nedeľu (8. 10.) odviezlo leteckým špeciálom z Izraela 90 svojich občanov.

Viacerí medzinárodní leteckí dopravcovia pozastavili lety do Tel Avivu a uviedli, že pred ich obnovením čakajú na zlepšenie bezpečnostných podmienok. Ozbrojenci z Pásma Gazy zabili od soboty viac ako 700 Izraelčanov a desiatky ich uniesli.

Letecké spoločnosti rušia lety

Smrtonosný útok prinútil Izrael k odvetným úderom na palestínsku enklávu Gaza, pri ktorých doteraz zahynulo viac ako 400 ľudí. Boje na izraelskom území, kam radikáli prenikli, aj odvetné údery na Pásmo Gazy v pondelok tretím dňom pokračujú.

V nedeľu americké letecké spoločnosti United Airlines, Delta Air Lines a American Airlines oznámili, že pozastavili priame lety, rovnako ako Air France. Tieto americké letecké spoločnosti bežne prevádzkujú priame lety z veľkých miest, ako sú New York, Chicago, Washington a Miami.

Hainan Airlines, jediná čínska letecká spoločnosť, ktorá lieta medzi Čínou a Izraelom, zrušila lety medzi Tel Avivom a Šanghajom s odvolaním sa na bezpečnostnú situáciu v Izraeli.

Spoločnosť prevádzkuje tiež lety medzi Pekingom a Tel Avivom a južným technologickým centrom Šen-čenom a Tel Avivom. Letecká spoločnosť uviedla, že v závislosti od situácie upraví budúce plány letov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet