Na hlavný obsah

V Izraeli uviazli aj slovenskí občania, cesta domov je v nedohľadne: Ľudia sa nevedia dostať do krajiny, ani von z nej

Ministerstvo zahraničia SR ubezpečuje občanov, že situáciu rieši.

V Izraeli uviazli aj slovenskí občania, cesta domov je v nedohľadne: Ľudia sa nevedia dostať do krajiny, ani von z nej
(Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Letecké spoločnosti z celého sveta rušia desiatky letov. Ľudia sa nevedia dostať do Izraela ani odtiaľ. Medzi ľuďmi, ktorí v krajine uviazli, sú aj slovenskí občania.

Pani Viera sa so svojou rodinou vybrala na púť do Betlehemu. Kvôli vojnovému stavu v Izraeli im letecká spoločnosť zrušila let. Ich cesta domov, na Slovensko, je zatiaľ v nedohľadne.

„Snažia sa nám nájsť náhradné lety. Čo ale vieme, že to nie je reálne, pretože na území Izraela je pol milióna turistov a lieta len zopár leteckých spoločností. Snažíme sa byt kľudní, ale v bezpečí sa necítime,“ opísala svoju situáciu. Pani Viera kontaktovala príslušné úrady, no žiadne riešenie zatiaľ neprišlo.

O problémoch Slovákov v Izraeli informovala v reportáži redaktorka RTVS Andrea Škutová:

„Ja tu mám dcéru a mamku. Koho tu nechám? Dcéru alebo mamku? Alebo nechám dcéru samu do Tel Avivu aby odletela? V tejto chvíli sa dá odletieť, ale my stále trčíme v Betleheme, a čakáme čo bude,“ hovorí pani Viera.

V severnejšej časti Izraelu, v meste Haifa, uviazla aj slovenská basketbalistka Terézia. V tejto oblasti je podľa nej zatiaľ situácia pokojná, no aj napriek tomu sa chce vrátiť domov. „Momentálne v tomto meste sú veci pod kontrolou. Samozrejme aj tu počuť helikoptéry, lietadlá. Strach teda cítiť. Ja to cítim aj zo spoluhráčok, ktoré sú Izraelčanky, sú domáce,“ priblížila športovkyňa.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ubezpečuje slovenských občanov v Izraeli, že situáciu rieši. „Evidujeme problémy s komerčným leteckým spojením. Komunikujeme s príslušnými orgánmi vrátane Ministerstva vnútra SR aj našimi európskymi partnermi,“ uviedol hovorca rezortu.

Letisko v Tel Avive je aktuálne preplnené. Diana, ktorá žije v Izraeli už 13 rokov, hovorí, že z Izraela neletia len turisti, ale aj domáci obyvatelia. Rovnako dodáva, že Slovenská ambasáda podľa jej informácií žiadosti Slovákov o návrat domov eviduje.

„Je jedna spoločnosť ktorá letí a povedala, že bude lietať až dokým neuzavrú vzdušný priestor. Poliaci, Maďari a dokonca aj Taliani už robia repatriačné lety, vládne špeciály pre svojich občanov,“ informovala Diana Atzmon Weinberg, Slovenka, ktorá žije v Izraeli.

Ministerstvo vnútra SR informuje, že Slovensko je rovnako pripravené poskytnúť leteckú podporu. Zatiaľ tak však neurobilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko