Na hlavný obsah

Prezidentka pri odovzdávaní poverenia na zostavenie vlády R. Ficovi uplatnila iný prístup ako pri I. Matovičovi

Inak postupovala aj pri stretnutiach s lídrami strán.

Prezidentka pri odovzdávaní poverenia na zostavenie vlády R. Ficovi uplatnila iný prístup ako pri I. Matovičovi
Vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka Zuzana Čaputová pri odovzdávaní poverenia na zostavenie vlády postupovala inak pri predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi ako pri predsedovi OĽANO a priatelia Igorovi Matovičovi v roku 2020. Podľa redaktorky RTVS Niny Janešíkovej je z jej pozície vidieť, že situácia je po voľbách ťažko čitateľná.

Zatiaľ čo Robert Fico dostal poverenie od prezidentky do dvoch dní po zatvorení volebných miestností na Slovensku, Igorovi Matovičovi ho odovzdala približne o dva dni neskôr. Iný postup po tohtoročných voľbách uplatnila aj pri stretnutiach s lídrami strán, ktoré vo voľbách uspeli.

Po voľbách v roku 2020 sa prezidentka najskôr stretla s lídrami ostatných politických strán, ktoré vo voľbách uspeli, a overovala si, či sú ochotní ísť do koalície s Matovičom. Zisťovala tiež, či si vedia predstaviť s ním zložiť vládu a akú by mala táto vláda podobu.

Preto keď odovzdávala poverenie Matovičovi už bolo zrejmé, že koalíciu a vládu bude mať s kým zostaviť a bude mať podporu parlamentu. Na poverení Matoviča taktiež nedala termín, dokedy musí koalíciu zložiť.

Formovane vlád SR.
Formovanie vlád SR.Foto: RTVS

Postup prezidentky pri stretnutiach s lídrami

V prípade tohtoročných volieb prezidentka začala stretnutia hneď s víťazom volieb Robertom Ficom. V priebehu týždňa sa stretla aj s lídrami ostatných strán, ktoré vo voľbách uspeli.

Na pozadí však prebiehajú neformálne rokovania, ktoré vedie Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) s Hlasom-SD, KDH a SaS. Prvé kolo formálnych rokovaní s potenciálnymi partnermi (SNS, Hlas) má za sebou aj Fico. Vo štvrtok (5. 10.) bol na centrále Smeru už aj predseda KDH Milan Majerský. Ten koalíciu so Smerom naďalej vylučuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko