Na hlavný obsah

Rada EÚ vymenovala Slovenku Katarínu Kaszasovú za členku Európskeho dvora audítorov

Nahradí Ladislava Balka.

Rada EÚ vymenovala Slovenku Katarínu Kaszasovú za členku Európskeho dvora audítorov
Na snímke je Katarína Kaszasová. Foto: Slovenská komora audítorov

Rada Európskej únie v pondelok (9. 10.) vymenovala Slovenku Katarínu Kaszasovú za členku Európskeho dvora audítorov (EDA). Vo funkcii bude pôsobiť od 16. októbra 2023 do 15. októbra 2029 a nahradí Ladislava Balka.

Kaszasovú na členku EDA nominovala vláda SR. Začiatkom septembra podporil jej kandidatúru Výbor pre kontrolu rozpočtu EP, ako aj Európsky parlament.

Od roku 2020 pôsobí ako výkonná riaditeľka slovenského Úradu pre dohľad nad výkonom auditu. Predtým zastávala riadiace funkcie v Európskej investičnej banke (EIB), Európskom investičnom fonde (EIF) a Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM) v Luxemburgu, ktorý má na starosti zabezpečenie finančnej stability eurozóny ako celku.

Zmluva o EÚ umožňuje každému členskému štátu navrhnúť svojho kandidáta do Európskeho dvora audítorov. Rada EÚ (ministri členských štátov) po porade s europarlamentom schvaľuje členov EDA kvalifikovanou väčšinou na funkčné obdobie trvajúce šesť rokov.

Podľa zmluvy musia členovia vykonávať svoje povinnosti úplne nezávisle a vo všeobecnom záujme Európskej únie.

Mandát predchádzajúceho slovenského člena EDA Ladislava Balka sa skončil 6. mája 2022. Predošlého kandidáta SR Martina Klusa odmietli členovia rozpočtového výboru po jeho vypočutí v marci tohto roka a ten následne stiahol svoju kandidatúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko