Na hlavný obsah

Rusko je diktatúra a Putina by mali uznať za nelegitímneho vodcu, vyhlásila Rada Európy

Vladimír Putin je pri moci od roku 2000.

Rusko je diktatúra a Putina by mali uznať za nelegitímneho vodcu, vyhlásila Rada Európy
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy prijalo v piatok (13. 10.) rezolúciu, v ktorej vyhlásilo Rusko za diktatúru. Zároveň vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby po skončení jeho súčasného funkčného obdobia v roku 2024 uznalo prezidentovanie ruského vodcu Vladimíra Putina za nelegitímne. Informovalo o tom prostredníctvom svojho oficiálneho webu.

Parlamentné zhromaždenie taktiež vyzvalo svoje členské štáty, aby prerušili všetky kontakty s Putinom „okrem humanitárnych kontaktov a úsilia o mier“.

„Prevažná moc prezidenta vyplývajúca z extrémne dlhého funkčného obdobia v kombinácii s nedostatkom akýchkoľvek bŕzd a protiváh, ako je silný parlament, nezávislé súdnictvo, slobodné médiá a živá občianska spoločnosť, zmenili Ruskú federáciu de facto na diktatúru,“ uviedlo parlamentné zhromaždenie.

Putin má v Rusku moc ako prezident alebo premiér od roku 2000. Zmeny ruskej ústavy z júla 2020 umožnili Putinovi potenciálne zostať v prezidentskom úrade až do roku 2036.

Parlamentné zhromaždenie v rezolúcii označilo vojnu Ruska proti Ukrajine za dôkaz, že diktatúry „predstavujú hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť a pre územnú celistvosť a politickú nezávislosť svojich susedov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet