Na hlavný obsah

Sú to vysoko profesionálni vojaci, nie nejakí povstalci, ktorí včera zobrali zbraň, opísal bojové jednotky Hamasu generál Macko

Západ konflikt na Blízkom východe podceňuje.

Sú to vysoko profesionálni vojaci, nie nejakí povstalci, ktorí včera zobrali zbraň, opísal bojové jednotky Hamasu generál Macko
Na snímke generál vo výslužbe Pavel Macko. Foto: RTVS

Hamas je zvyknutý bojovať a ide o vysoko profesionálnych vojakov. Opísal teroristické bojové jednotky generál vo výslužbe Pavel Macko. Aj napriek tomu, že Hamas tvoria profesionáli, prekvapil rozsahom koordinácie pri útoku.

„Treba povedať, že to nie sú nejakí povstalci, ktorí včera zobrali zbraň. Tí sa dlhodobo pripravovali na tento spôsob boja,“ skonštatoval Macko.

Pozrite si celý rozhovor s generálom vo výslužbe Pavelom Mackom:

Podpora Izraela zo strany Západu môže byť pri dlhodobom konflikte problémom. S vojnou na Ukrajine a bojmi v iných častiach sveta by to nemuselo byť pre západných spojencov utiahnuteľné.

„My stále zatiaľ na Západe podceňujeme túto situáciu, pretože tá vojna na Ukrajine už beží rok a pol. Ide o vyčerpávajúci konflikt a od konca studenej vojny produkcia vojenského materiálu sa prispôsobila skôr len na pravidelnú obnovu, napríklad nejakú jednu 1/20, 1/30 ročne. Na to sa postavili výrobné linky s kapacitami, ktoré mali garantovaný taký plynulý tok, ale nemali tú schopnosť rýchleho náhleho zvýšenia výroby,“ priblížil.

Dodal, že v oblasti munície, ktorú bude potrebovať aj Izrael, začína byť veľký problém. Nevyrába sa jej totiž dostatok ani pre Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet