Na hlavný obsah

Izrael zabil veliteľa vzdušných síl Hamasu, tvrdí armáda. Mal byť za masakrom v obciach pri pásme Gazy

Na palestínskom území zasiahli okolo 150 cieľov.

Izrael zabil veliteľa vzdušných síl Hamasu, tvrdí armáda. Mal byť za masakrom v obciach pri pásme Gazy
Stúpajúci dym a výbuchy spôsobené izraelskými náletmi v pásme Gazy. Foto: ČTK/AP

Izraelské sily v noci na sobotu (28. 10.) viedli pozemný výpad do pásma Gazy, kde podľa vyhlásenia armády zasiahli okolo 150 podzemných cieľov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a zabili veliteľa vzdušného krídla hnutia.

Podobné operácie viedla izraelská armáda aj v predchádzajúcich dňoch, keď sa po niekoľkých hodinách z pobrežného pásma stiahla. Izraelské tanky a pechota však zatiaľ zostávajú v pásme Gazy a pokračujú v bojoch, napísal denník The Times of Israel.

Pri nočných bojoch v pásme Gazy podľa Izraela nastalo niekoľko stretov medzi Hamasom a Izraelskými obrannými silami (IDF), žiadny z ich vojakov ale neutrpel zranenia. Pri operácii zabili niekoľko „teroristov Hamasu“, uvádza IDF vo vyhlásení.

Ide o ďalšiu noc v rade, keď izraelské jednotky podnikli výpady do pásma Gazy pred očakávanou plnou pozemnou ofenzívou.

Zabitý veliteľ vzdušných síl, ktorého meno sa v prepise z arabčiny v zahraničných médiách rôzni, mal podľa izraelskej armády na starosti bezpilotné lietadlá, parašutistov a vzdušnú obranu.

„Bol súčasťou plánovania masakru v komunitách v okolí pásma Gazy zo 7. októbra. Navádzal teroristov, ktorí prenikli do Izraela zo vzduchu. A zodpovedal za dronové útoky na pozície Izraelských obranných síl (IDF),“ uviedli podľa agentúry Reuters IDF vo vyhlásení.

Izrael na pásmo Gazy útočí od 7. októbra, keď ho z Gazy napadol Hamas. Útok Hamasu si v Izraeli podľa izraelských zdrojov vyžiadal zhruba 1 400 obetí, predovšetkým civilistov.

Ďalších viac ako 220 ľudí palestínski ozbrojenci odvliekli do pásma Gazy ako rukojemníkov. Pri odvetných náletoch v Gaze zahynulo podľa miestnych zdravotníckych úradov vyše 7 300 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet