Na hlavný obsah

Súčasťou olympijských hier 2028 v Los Angeles bude aj týchto päť nových športov

Ich zaradenie schválil Medzinárodný olympijský výbor.

Súčasťou olympijských hier 2028 v Los Angeles bude aj týchto päť nových športov
Na ilustračnej snímke olympijské kruhy. Foto: Unsplash

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v pondelok (16. 10.) schválil päť nových alebo staronových športov pre olympijské hry v americkom Los Angeles 2028. Úplná premiéra pod piatimi kruhmi čaká na squash či flag futbal, po kratšej či dlhšej pauze sa do programu OH vrátia bejzbal so softbalom, kriket a lakros.

Američania pritom len pred týždňom ponúkli uvedených päť športov. V piatok (13. 10.) exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) prijala túto ponuku na svojom zasadnutí v indickom Bombaji a v pondelok všetko odobrilo plénum MOV.

„Pri príprave programu sme boli otvorení pri vyhodnocovaní toho, čo je možné a nemožné pre Los Angeles 2028,“ povedala výkonná riaditeľka podujatia Kathy Carterová a pokračovala: „K procesu sme pristúpili holisticky a autenticky, čím sme zabezpečili, že naše rozhodnutia budú založené na záväzku hier voči fiškálnej zodpovednosti.“ Američania ešte skôr uvažovali aj nad tým, že navrhnú súťaže v motoršporte, kickboxe, karate či breaking.

Chýba vzpieranie či box

Kriket bol v minulosti súčasťou OH iba v roku 1900. V lakrose sa o olympijské medaily bojovalo v rokoch 1904 a 1908, neskôr bol ukážkovým športom v rokoch 1928, 1932 a 1948. Squash by mal v prípade úspešného procesu premiéru pod piatimi kruhmi.

Bejzbal pre mužov a softbal pre ženy boli súčasťou ostatných OH v Tokiu, no organizátori OH 2024 v Paríži ich z programu vynechali. Očakáva sa, že znovuzaradenie kriketu do programu OH výrazne zvýši príjmy pre MOV z Indie, kde je to mimoriadne populárny šport.

Flag futbal je nekontaktnou verziou známeho amerického futbalu a v jeho prípade by šlo tiež o debut v olympijskom programe. V pláne medzi športami pre OH 2028 chýbajú vzpieranie, moderný päťboj či box. Nechýbajú však nové športy, ktoré mali premiéru v Tokiu – skejtbording, športové lezenie a surfing.

Miesto nezostalo pre breaking, ktorý čaká premiéra v Paríži 2024. Organizátori OH v LA dostali od MOV upozornenie, že nesmú prekročiť limit 10 500 športovcov na celé podujatie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport